Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
LJUTE PAPRIČICE: /

Evo zašto nam se čini da je ljuta hrana vruća

Aktivni sastojak ljutih papričica naziva se kapsaicin, i on je jedan od nekoliko srodnih spojeva koji se nazivaju kapsaicinoidi.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ti spojevi se vežu za prijemnike u ustima i na jeziku. Oni prepoznaju toplinu i šalju mozgu signal skrećući mu pažnju na to da se temperatura promijenila.

Dakle, samo je slučajnost u prirodi utjecala na to da imamo mehanizam pomoću kojeg ljuta hrana može prevariti mozak i natjertia ga da pomisli kako je u pitanju nešto vruće što nam je u ustima.

Možda bi netko pomislio kako bi izbjegavanje takve hrane značilo evolucijsku prednost, ali njezino unošenje je zapravo korisno našem tijelu, piše Politikin Zabavnik. Poznato je da kapsaicinoidi povećavaju snagu i smanjuju apetit, kao i da utječu na obilnije lučenje sline, što olakšava unošenje i probavljanje blage hrane poput riže.

Postoji i teorija o tome da uživamo u boli koji nam zadaju ljute papričice zbog toga što je ta bol zapravo oblik blagog mazohizma.

'Toplina' papričica smanjuje druge bolove tako što utječe na pojačano lučenje endorfina, hormona koji tijelu služi kao prirodno sredstvo protiv bolova i stvara osjećaj ugode.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike