OGLAS

NAJVEĆA STUDIJA DO SADA / Liječnike zabrinjava porast: Oni koji pate od depresije imaju višu tjelesnu temperaturu

Image
Foto: Shutterstock

Osobe s depresijom imaju višu tjelesnu temperaturu, pokazalo je novo istraživanje

11.2.2024.
10:00
Shutterstock
VOYO logo

Studija objavljena u Scientific Reports, ne pojašnjava uzrokuje li depresija višu temperaturu ili viša temperatura može uzrokovati depresiju, ali sugerira da bi smanjenje temperature kod osoba s tim poremećajem moglo imati koristi za mentalno zdravlje.

Tjelesna temperatura raste kod depresivnih osoba

Istraživači iz San Diega i San Francisca su proučavali podatke više od 20.000 međunarodnih sudionika koji su nosili 'prsten' za mjerenje tjelesne temperature. Utvrdili su da je s povećanjem simptoma depresije rasla i tjelesna temperatura sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su također pokazali trend u kojem su oni čija je temperatura manje varirala u 24 sata imali više elemenata za depresiju, ali ovo otkriće nije imalo nikakvog značaja. Također nije poznato je li visoka tjelesna temperatura kod osoba s depresijom rezultat nemogućnosti održavanja uobičajene temperature tijela ili povećanog stvaranja topline zbog metaboličkih procesa.

Image
UPOZORENJE /

Ova uobičajena navika prije odlaska na spavanje mogla bi vam skratiti život

Image
UPOZORENJE /

Ova uobičajena navika prije odlaska na spavanje mogla bi vam skratiti život

Sudionici su svaki dan sami prijavljivali svoju tjelesnu temperaturu i simptome depresije. Studija je trajala sedam mjeseci, počevši od početka 2020. godine, a uključivala je podatke iz 106 zemalja. "Koliko znamo, ovo je najveća studija do sada koja ispituje povezanost između tjelesne temperature - procijenjene korištenjem metoda samoprocjene i nosivih senzora - i simptoma depresije u geografski širokom uzorku. S obzirom na rastuću stopu depresije u Sjedinjenim Državama, uzbuđeni smo zbog mogućnosti novog načina liječenja", rekla je Ashley Mason, glavna autorica studije i izvanredni profesor psihijatrije na Institutu za neuroznanosti UCSF Weill.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kako smanjiti simptome depresije

Mason, koja je i klinički psiholog u Centru za integrativno zdravlje UCSF Osher, istaknula je kako rezultati mogu pomoći u nalaženju načina liječenja depresije koje bi moglo djelovati.

Bilo je nekoliko studija koje su otkrile da korištenje sauna može pomoći u smanjenju simptoma depresije, što može biti posljedica pokretanja tijela da se samo hladi kada se znoji, navodi se u priopćenju za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ironično, zagrijavanje tijela zapravo može dovesti do povratnog sniženja tjelesne temperature koje traje dulje od jednostavnog izravnog hlađenja, poput ledene kupke. Što ako možemo pratiti tjelesnu temperaturu ljudi s depresijom kako bismo dobro tempirali tretmane temeljene na toplini", dodala je Mason, piše New York Post.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Eksperiment je gotov: Kako sam pronašla svoj poticaj za spavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo