Mnogo ljudi preskaču doručak. Netko nije gladan ujutro, nekome je možda muka, nekima je dovoljna kava i cigareta, a neki pak misle da će im preskakanje doručka pomoći da smršave. No, jedno istraživanje pokazalo je da preskakanje doručka nije dobra stvar jer skraćuje životni vijek.
Sol se krije u nizu namirnica, a povišenom krvnom tlaku kumuje i hrana za koju bi se najmanje nadali. Također, prije bilo kakvih odricanja ili uvođenja namirnica uvijek se potrebno savjetovati s liječnikom, osobito ako već uzimate terapiju. Primjerice, čak i grejp koji je iznimno zdrav i smanjuje kolesterol ima kontraindikacije s nizom lijekova.
Doktori Nedra Belloc i Lester Breslow bili su među prvim istraživačima koji su otkrili kojih 7 faktora načina života utječu na dužinu života ljudi. Kako ste već pretpostavili, među tih 7 faktora koji utječu na životni vijek - nalazi se i redovito uzimanje doručka. Broj ovih navika koje je osoba upražnjavala, imao je ogroman utjecaj na dužinu života.
Sol: Neke od omiljenih namirnica za doručak mogu biti prepune soli a da mi to ni ne shvaćamo. Amy Goodson, nutricionistica navodi da će tako neki sendviči sadržavati puno soli, što će kroz neko vrijeme utjecati na povišenje krvnog tlaka. Glavni krivac su mesne prerađevine, poput salama i kobasica te suhomesnati proizvodi. Savjetuje da ako već morate pojesti nešto što sadrži sol, uvijek kombinirajte sa zdravim namirnicama, kao što je voće ili zobena kaša.
Ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, a ne doručkuju redovito - imaju 50 posto povećan rizik od smrti u usporedbi sa onima koji ne preskaču prvi obrok ujutro. Zanimljivo je da je u ovoj grupi starijih Amerikanaca, dug život podjednako zavisio od dobrog doručkovanja, kao i od uzdržavanja od pušenja i redovnog fizičkog vježbanja.
POGLEDAJTE VIDEO: Luka Nižetić ispričao anegtodu iz Sarajeva
Tko ne doručkuje, smršaviti će - zabluda ili ne?
Otkrivena je još jedna zanimljivost u ovom istraživanju, a to je da oni koji preskaču doručak lakše mršave - što je velika zabluda. Istina je da baš doručak treba biti dio, i uglavnom i je tako, bilo kojeg režima prehrane kojim se želi postići gubitak tjelesne mase.
Kako bi izvukli maksimum iz lijeka, ali i izbjegli da štetno djeluje na organizam, pripazite i na hranu koju jedete dok ste na terapiji.
Kako je ova studija pokazala, redovit doručak nam pruža još jednu zdravstvenu koristi - može smanjiti rizik od infarkta kod odraslih osoba. Krvne pločice, tjelesne ćelije za zgrušavanje krvi, postaju "ljepljivije" ujutro prije doručka. To povećava težnju ka formiranju krvnog ugruška tijekom jutarnjih satova. Ako se takav ugrušak javi u srčanim krvnim žilama, rezultat je infarkt.
Kao što je očekivano na osnovu ove fiziologije, većina srčanih udara se dogodi između 7 i 12 sati prije podne. Doručkovanje pomaže da krvne pločice postanu manje ljepljive i da se na taj način umanji rizik od jutarnjih srčanih udara. Dobre navike pri doručku su također suštinske za maksimalnu efikasnost, i mentalnu i fizičku, naročito tijekom kasnijih jutarnjih sati. Osobe koje doručkuju ispoljavaju bolje raspoloženje i poboljšane sposobnosti.