Sirevi od kozjeg mlijeka jako su popularni i ukusni, a koriste se u različitim jelima. Međutim, većina ljudi ne voli piti kozje mlijeko. Jeste li znali da 65 posto svjetske populacije pije kozje mlijeko? Ima jako dobar i intenzivan okus i pun je hranjivih nutrijenata poput ugljikohidrata, masnoća, kalcija, fosfata, kalija, vitamina C i D.
Kada govorimo o kravljem mlijeku, to je mlijeko koje je teško probavljivo i zato ga mnogi izbjegavaju. Također je bogato alergenima i laktozom što može negativno utjecati na probavni i druge sustave, piše Pinkvillla.
Kada se govori o kozjem mlijeku, ono nije samo bogato hranjivim tvarima, već je i prilično ukusno i stvara manje upala u tijelu, ima manje alergena i lako se probavlja. I zbog toga je često dio različitih dijeta. Pored gore spomenutih blagodati, kozje mlijeko ima oko 30 posto više mononezasićenih masnih kiselina.
Jedan od razloga zašto ljudi manje kupuju kozje mlijeko je i njegova cijena, puno je skuplje od kravljeg. Također, problematična je i njegova dostupnost, teže ga je pronaći u trgovina. S druge strane, kravlje mlijeko nije samo jeftino, već je i lako dostupno.
(Foto: Shutterstock)
Kozje mlijeko
- lako probavljivo
- manje alergeno
- manje upalno
- visoki udio kalcija i proteina
- pomaže kod smanjenja kolesterola
- pomaže u poboljšanju kvalitete kože
- pomaže u apsorpciji hranjivih tvari
Kravlje mlijeko
Šalica kravljeg mlijeka sadrži oko 3,25% mliječne masti. Sadrži oko 149 kalorija i oko 7,9 g masti i 4,6 g zasićenih masti. Punomasno mlijeko sjajan je izvor vitamina A i D, kalcija, proteina i ugljikohidrata.
- dobro je za kosti, zube i mišiće
- pomaže djeci u rastu
- poboljšava zdravlje mozga
- pomaže kod mršavljenja
- Koje masnoće su zdrave i koliko slanine smijemo pojesti?