Razina šećera ključna za dobro ili loše pamćenje

25.10.2013.
8:01

Nova njemačka studija je uključila 141 osobu, prosječne dobi od 63 godine, koje nisu imale dijabetes niti slabiju toleranciju glukoze. Ljudi koji su deblji, koji su pili više od tri i pol alkoholnih pića na dan i oni koji su već imali problema s demencijom nisu bili uključeni u studiju.

Svim sudionicima su testirali pamćenje, razinu glukoze ili razinu šećera u krvi. Skenirali su im i mozak kako bi se izmjerila veličina hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje.

Ljudi s nižim razinama šećera u krvi uglavnom su imali bolje rezultate na testu pamćenja. Tijekom testa u kojem su se trebali prisjetiti 15 riječi koje su čuli prije 30 minuta, oni s višim razinama šećera prisjetili su se manjeg broja riječi.

Primjerice povišenje od nekih sedam mmol/mol markera glukoze HbA1c išlo je ruku pod ruku sa slabijim prisjećanjem barem još dviju dodatnih riječi. Ljudi s većom razinom šećera imali su i manji volumen hipokampusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovi rezultati pokazuju da čak i unutar normalne razine šećera, snižavanje razine šećera u krvi može biti dobra strategija za očuvanje pamćenja i sprečavanje kognitivnog opadanja koje dolazi s godinama', rekla je autorica studije Agnes Flöel s Medicinskog fakulteta Charité u Berlinu. 'Strategije kao što su manji unos kalorija i povećana fizička aktivnost mogu pomoći u toj regulaciji', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo