masno i slasno /

Koja su ulja najzdravija za pečenje i kuhanje, a koja bismo trebali izbjegavati?

Image
Foto: Pixabay

Masnoće su bitan element prehrane jer pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari. Naravno, govorimo o zdravim masnoćama. Koja ulja su prikladna za kuhanje i pečenje, a koja nisu provjerite klikom na SLJEDEĆA

12.7.2019.
11:21
Pixabay
VOYO logo

O čemu ovisi je li neko ulje zdravo za pripremu namirnica?

Ulja na kojima planiramo peći namirnice ili ih kuhati trebaju imati što višu točku izgaranja. Riječ je o temperaturi na kojoj ulje počinje gorjeti i otpuštati u hranu kancerogene spojeve. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, koristite li i najzdravije masnoće u pripremi hrane, a one imaju nisku točku izgaranja, nećete ništa dobro napraviti. Štoviše, unijet ćete u organizam štetne tvari i potaknuti upalne procese. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokosovo ulje

Točka izgaranja hladno prešanog kokosovog ulja je oko 170 Celzijevih stupnjeva. Sadrži laurinsku kiselinu koja je dobra za srce i krvne žile, a ima i antikancerogena svojstva. S kokosovim uljem se ne treba pretjerivati. U umjerenim količinama dobro je za zdravlje. Naš savjet: probajte palačinke pripremljene na kokosovom ulju.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Ghee

Točka izgaranja gheeja je vrlo visoka - oko 250 Celzijevih stupnjeva. Ghee je pročišćen maslac i smatra se jednom od najzdravijih vrsta masnoća, zbog čega je jako cijenjen u ajurvedskoj medicini. Sadrži vitamine A, E i K2 te kiseline koje smanjuju upale u tijelu i masnoće. Odličan je izbor za pečenje i kuhanje. 

Ulje avokada

Ulje avokada ima najvišu točku izgaranja - oko 270 Celzijevih stupnjeva. Izuzetno je stabilno. Sadrži oleinsku kiselinu koja pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka te potiče sagorjevanje masnoća i mršavljenje. Ulje avokada sadrži i karoten koji poboljšava zdravlje očiju.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Ulje algi

Točka sagorjevanja ovog ulja je oko 250 Celzijevih stupnjeva. Može se koristiti za kuhanje, pečenje ili dresinge za salatu. Njegova mana je što je preskupo. 

Maslinovo ulje

Točka izgaranja maslinovog ulja je oko 170 Celzijevih stupnjeva. Djevičansko maslinovo ulje nije pogodno za pripremu namirnica na visokim temperaturama, dok rafinirano ima višu točku zagrijavanja, ali ni blizu toliko hranjivih tvari kao što ima hladno prešano. Djevičansko maslinovo ulje idealno je za dovršavanje jela te za salate. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Ulja koja treba izbjegavati

Sva industrijski prerađena ulja poput suncokretovog, sojinog, palminog ili biljnog trebalo bi izbjegavati. Ono što nas može zbuniti je činjenica da rafinirana ulja imaju visoku točku izgaranja te su pogodna za kuhanje i pečenje, no siromašna su sastavom i štetna za srce i krvne žile.

(FOTO: Pixabay)

bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo