Dilema između margarina i maslaca najvećim je dijelom pitanje osobnog ukusa. Ipak, kada je o zdravlju srca riječ, margarin je u pravilu bolji izbor, tvrdi Jennifer Nelson, predstojnica Zavoda za kliničku dijetetiku i profesorica nutricionizma na Medicinskom fakultetu najuglednije svjetske bolnice, američke klinike Mayo.
Margarin se proizvodi od biljnih ulja, pa ne sadrži kolesterol. Uz to, ima znatno veći udjel dobrih nezasićenih masti od maslaca. 'Dobre' masti su one koje pomažu smanjenju razine lipoproteina niske gustoće (LDL), koji se popularno zove 'loši' kolesterol. S druge strane, maslac se proizvodi od masnoće životinjskog podrijetla, pa sadrži kolesterol i ima visok udjel zasićenih masti.
Opasnost od bolesti srca
No, to ne znači, upozorava Jennifer Nelson, da su svi margarini isti, jer neki od njih još uvijek sadrže i trans masne kiseline koje, kao i zasićene masne kiseline, povećavaju razinu kolesterola u krvi i samim time opasnost od bolesti srca. Ipak, sve je manje margarina koji sadrže trans masti, a neki proizvođači, poput Zvijezde, jedinog hrvatskog proizvođača margarina, u svojim margarinima više uopće nemaju trans masti.
Doktorica Nelson savjetuje potrošačima da pažljivo čitaju podatke na ambalaži i biraju margarin koji ima što manje kalorija i zasićenih masti. Ako već imate povišeni kolesterol u krvi, birajte margarine s omega-3 masnim kiselinama ili obogaćene biljnim stanolima ili sterolima, koji također mogu pomoći u snižavanju kolesterola.
//