Odavnina se koristi
Začin koji su koristili drevni Egipćani, a odavnina je i sastavni dio tradicionalne medicine danas je dostupan svima, no najčešće ga upotrebljavamo samo prigodno, u određenim jelima. Sastavni je dio mediteranske i azijske kuhinje.
Odlično se slaže s "teškom" hranom - pečenjima, tijestima, varivima. Osim što obogaćuje okus jela, kim pomaže u probavljanju istih. Ovako izgleda biljka kim:
(FOTO: Pixabay)
Čuva jetru
S obzirom da pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava probavu, čuva zdravlje srca i potiče gubljenje kilograma trebalo bi ga češće konzumirati. Prema novijoj znanstvenoj studiji, objavljenoj u časopisu Human & Experimental Toxicology, kim snižava masnoću jetre.
Znanstvenici su glodavce koji su imali masnu jetru izložili mirisu kima na četiri tjedna, dok kontrolnu skupinu nisu. Kod miševa koji su bili izloženi spoju kuminaldehidu uočeno je smanjenje loših masnoća u organizmu. Preporučuje se nekoliko kapi eteričnog ulja kima svakodnevno nakapati u difuzor ili kao začin kim koristi u jelima, piše Woman's World.
(FOTO: Pexels)
Topi kilograme
U drugoj studiji, provedenoj na 88 pretilih žena, potvrđen je pozitvan učinak kima na mršavljenje. Pokazalo se da jogurt u koji je dodano tri grama kima u prahu pomaže u gubitku kilograma, dok sam jogurt nema takav učinak, piše Woman's World.
(FOTO: Thinkstock)
Blagotvorno djeluje na crijeva i probavu
Kim djeluje na kilograme i tako što potiče probavu. Ovaj začin odavnina se koristi kod probavnih problema. Vrlo učinkovito pomaže kod zatvora. Kim potiče oslobađanje žuči iz jetara i na taj način olakšava probavljanje masti i ostalih nutrijenata u crijevima. Također, potiče lučenje probavnih enzima.
(FOTO: Pixabay)
Zdrav i ukusan
Sjemenke kima bogate su željezom. Jedna žličica kima sadrži 14 mg željeza, što je 17,5posto preporučenog dnevnog unosa. Pospite sjemenkama kima domaći kruh, kiflice ili peciva. Osim što ćete ih nutritivno obogatiti, kim će tijestu dati posebnu aromu.
(FOTO: Pixabay)
Pomaže kod grčeva
Kim je poznati kako odlično sredstvo protiv napuhnutosti. Želite li pojesti grah, a ne osjećati se poslije kao balon, dok pripremate jelo dodajte u njega žličicu kima. Tradicionalno ga koriste dojilje kako bi bebama olakšale probleme s grčevima.
(FOTO: Pexels)
Lijek za alergije
Ulje crnog kima sadrži aktivnu tvar timokin koja ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, a zbog toga što je i vrlo učinkovit antihistaminik, ulje crnog kima koristi se kako prirodno sredstvo lijek za alergije. Treba ga početi konzumirati nekoliko mjeseci prije izlaganja alergenima.
(FOTO: Pixabay)