Hrkanje nastaje vibriranjem mekih tkiva usne šupljine i ždrijela za vrijeme spavanja. Hrkanje može biti povremeno, kronično ili habituelno sa ili bez patološke apneje. Problemi hrkanja teško se rješavaju, posebice ako osoba pati od apneje u snu. Jedan od novih načina za rješavanje ovog problema su jastuci za spavanje, aparati i prsten za nos protiv hrkanja.

Apneja u snu može opasno ugroziti zdravlje

Apneja je pojava prestanka disanja za vrijeme spavanja i normalna je pojava za vrijeme REM faze spavanja. Ako prestanak disanja kod odraslih bude duži od 10 sekundi, ili kod djece duži od 3 sekunde, vrijeme je da reagirate što prije jer ta dužina prestanka daha nije normalna. Učestalost apneja dužih od 10 sekundi i više tijekom jednog sata spavanja smatraju se pataloški.

Opstruktivna apneja u snu je mnogo opasnija od hrkanja. Pri nastanku ove pojave prestaje strujanje zraka u ždrijelu i nosu, zatvara se ždrijelo za prolaz zraka. U tim situacijama tijelo pokušava nadvladati mlohavost muskulature i pojačava napor trbušne stijenke i grudnog koša. Opstruktivna apneja može trajati i duže od 2 minute, a nakon nje dolazi do ponovne uspostave disanja i hrkanja. Ovo se stanje obično ne prepozna pa često i ne liječi čak i kad su simptomi izraženi. OSA je 4 puta češća u muškaraca nego kod žena.

Simptomi apneje su:

 • veoma glasno hrkanje u 80 do 85% slučajeva
 • gušenje
 • nedostatak zraka u snu
 • nemiran san i poteškoće vezane za prekidanje sna
 • dnevni umor
 • slaba koncentracija
 • stalna jutarnja glavobolja
 • buđenje sa suhim ustima ili grlobolja
 • problemi s pažnjom i razdražljivost

Nastanak apneje može ovisiti o nekoliko faktora, a najčešći su povezani s prekomjernom težinom, povišenim krvnim tlakom, kratkim i širokim vratom, povećanim krajnicima, polipima u nosu ali i s korištenjem cigareta i alkohola.

Liječenje ove bolesti nužno je jer dugogodišnja prisutnost povišenog tlaka i poremečaja srčanog ritma uzrokovanog prestankom disanja u snu može dovesti do iznenadne srčane smrti.

Magični prsten za nos protiv hrkanja

Liječenje hrkanja prvenstveno se izvodi oralnim pomagalima. Oni se najčešće primjenjuju radi učvršćivanja donje vilice ili sprječavanja uvlačenja mandibule u snu. Upotreba pomagala za liječenje hrkanja i sve je raširenija. Jedno od sve poznatijih pomagala je i prsten za nos protiv hrkanja.

Prsten se sastoji od dvije kopče u kojima se nalaze prirodni magneti koji tokom korištenja stimuliraju živčane senzore u nosu. Samo neke od prednosti ovog prstena za nos su:

 • otvara nosne šupljine i poboljšava protok zraka
 • izmjenjuje navike disanja na ustima
 • ublažava i onemogućuje hrkanje
 • poboljšava kvalitetu sna
 • može se koristiti za sve oblike nosa
 • može se koristiti više puta

Korištenje prstena za nos protiv hrkanja vrlo je jednostavno - naprosto se umetne u nos prije spavanja. Korisnici su komentirali kako ne smeta u spavanju, niti ne pritišće nozdrve dok se okrećete u krevetu. Prsten će instantno pomoći da vam se rašire nozdrve i omogući lakše spavanje, a pravi rezultati biti će vidljivi nakon 10 dana.

Bez obzira na popularnost, ne slažu se svi otorinolaringolozi o uspješnosti.

  "Ne postoje dokazi o djelotvornosti prstena za nos protiv hrkanja. On dolazi u obzi samo kod vrlo rijetkih slučajeva problema na ulazu u nos, ali i tada samo kao kratkotrajno rješenje." navode iz Poliklinike Sinteza.

Jastuk od heljdinih ljuskica

Fleksibilne ljuskice heljde koriste se u jastucima jer djeluju masažno na vratnu kralježnicu, mišiće gornjeg dijela leđa i ramenog obruča. Sastav potiče cirkulaciju krvi u tkivu što pomaže bržem opuštanju, lakšem snu i boljoj kvaliteti sna. Zanimljivost ovog jastuka je da se koristi kako bi ublažio hrkanje jer čini spavanje puno lakšim i ugodniji. Prozračni su, ne zagrijavaju se i onemogućuju nastanak grinja pa su odlični za korištenje kod alergičara.

Ovi jastuci ublažiti će hrkanje jer će omogućiti opuštenost muskulature vrata i ramena. Jastuk se može koristiti do 7 godina, a kako bi ga prozračili dovoljno je staviti ga na sunce.

Jastuk od heljdinih ljuskica protiv hrkanja možete kupiti u bio prodavaonicama, a cijena mu se kreće od 150-300 kuna.

Tjelesna aktivnost i prehrana mogu utjecati na hrkanje

Osim pomagala za spavanje kao što su posebni jastuci, aparati i kopče, hrkanje se može ublažiti i čak spriječiti promjenom nekih životnih navika. Kako je jedan od glavnih uzroka nastanka apneje i hrkanja povećana tjelesna težina, to je prvi korak kod kojeg trebate početi.

Smanjivanje težine možete postići kroz razne dijete, ali najbolje bi bilo da počnete s kretanjem i blagom tjelovježbom. Rad na težini biti će težak u početku ako imate problema s apnejom. S obzirom na to da ona uzrokuje i umor kroz cijeli dan, a i narkolepsiju, nije čudno da vam nestaje ambicije i želje za pokretom. Mali koraci mogu učiniti mnogo, bitno je samo početi.

Osim tjelovježbe, postoji i hrana koju ne biste trebali jesti prije spavanja. To su:

 • celer jer će poticati buđenje i ustajanje radi mokrenja
 • slatka hrana koja može izazivati noćne more
 • češnjak koji može podići temperaturu tijela
 • alkohol koji onemogućava mozgu da uđe u duboku fazu sna
 • čokolada koja sadrži stimulanse i otežavat će uspavljivanje

Vježbe za grlo i šupljinu mogu vam pomoći u smanjivanju hrkanja. Vanessa Leto osmislila je 6 vježbi koje su dale dobre rezultate. Ispitanici koji su redovito vježbali hrkali su 36 posto rjeđe i 59 posto tiše.

 1. Pritisnite vrh jezika o gornji dio nepca i pomičite ga unatrag 20 puta
 2. Pravite se da sišete jezik i priljepite ga uz nepce 20 puta
 3. Pritisnite jezik dolje, a vrh podignite na donje zube
 4. Podignite mekani dio nepca i resicu 20 puta
 5. Pomozite si kažiprstom i pomaknite mišiće obraza dalje od zubiju. Ponovite 10 puta sa svake strane.
 6. Dok jedete, zagrizite pa podignite jezik kao kod gutanja, no pokušajte ne stiskati mišiće lica