Play ponuda

KAKO UBRZATI RAST KOSE: / Prirodni put je najbolji, a pronašli smo i recept za genijalan šampon

Image
Foto: unsplash.com

Sigurno vam se dogodilo da vas je frizer krivo ošišao ili da vam je kosa počela ispadati radi stresnog razdoblja.

28.5.2017.
14:00
unsplash.com
Play ponuda

Kod muškaraca i žena se u jednom razdoblju života radi starenja javlja ispadanje i slabljenje kose. Osim toga, kroz razdoblje stresa, kosa sporije raste. Kod muškaraca se ćelavost obično počinje javljati između dvadesete i tridesete godine života, a kod žena nešto kasnije, obično u menopauzi kada dolazi do hormonalnih promjena u organizmu.

Kako ubrzati rast kose pravilnom prehranom?

Kosa u mjesec dana u normalnim uvjetima naraste oko jedan centimetar, ali to dosta ovisi od osobe do osobe. S obzirom na to da kosa svakog dana ispada i ponovno raste, ona je pravo ogledalo vašeg zdravlja. Tako da ako osjetite da vam ona pretjerano opada, javite se svom liječniku za savjet.

Svaka vlas na našem tjemenu sastoji se od korijena i vlasi. Korijen se nalazi unutar folikula i za vrijeme rasta se stvara keratin koji daje čvrstoću vlasima. Kosa, kao i koža, ima potrebu da se hrani kako bi rasla i razvijala se. Tako je našem tjemenu i dlaci potrebno nekoliko enzima kako bi se ubrzao rast kose.

1. Keratin, lizin i cistin

Keratin je osnova vlasi i osim masnoća i vode, sadrži lizin i cistin. Lizin je esencijalna amino-kiselina koju tijelo koristi za obnavljanje tkiva, stvaranje antitijela, hormona, enzima i energije. U slučaju nedostatka lizina korijen vlasi se oštećuje i smanjuje se njena čvrstoća. Cistin je aminokiselina koja djeluje protiv starenja. Oslobađa sumpor i pomaže pri izbacivanju toksina koje stvara duhanski dim i slobodni radikali. Ako nedostaje cistina, kosa će postati suha, slaba i tanka.

2. Vitamini

Veliku važnost kada želimo ubrzati rast kose rade vitamini. Za brži rast kose bitni su vitamini B, A i E. Ove vitamine možete dobiti iz ricinusovog ulja ili pivskog kvasca. Možete ih koristiti tako da ih mažete na korijen kose ili da ih pijete ujutro prije doručka.

3. Minerali i željezo

Za zdravu kosu potrebni su: bakar koji će ojačati kosu, željezo koje će pomoći za bolju cirkulaciju krvi na tjemenu, cink, selen, mangan i magnezij. Sve ove dodatke možete dobiti iz prehrane, ali i iz dodataka prehrani kao što su kapsule i tablete.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kako ubrzati rast prirodnim šamponom?

Hranjive sastojke koji su potrebni vašoj kosi najčešće ćete pronaći u različitim djevičanskim uljima. Najpoznatiji za njegu kose su kokosovo ulje, ricinusovo ulje i čičkovo ulje koje će kosu učiniti ljepšom i mekanijom. Biljni preparat za kosu koji svakako preporučujemo je i kopriva.

Image
KOKOSOVO ULJE: /

Istine i laži o omiljenoj namirnici svih kuhara danas

Jednostavan recept za kosu

Potrebni sastojci:

 • 50 ml ricinusovog ulja
 • 100 ml pantenola
 • 1 bočica AD vitamina
 • 750 ml šampona od koprive na biljnoj bazi
 • 30 ml kapi od koprive

Priprema:

U 750 ml šampona od koprive dodajte sve sastojke: ulja, pantenol, kapi od koprive i AD kapi. Sve snažno promiješajte da se dobro sjedini. Ovako napravljen šampon koristite za svako pranje kose i dobro ga umasirajte u korijen kose. Nemojte ga odmah ispirati nego dopustite da se kosa natopi mješavinom barem 5 minuta. Isprerite mlakom vodom.

Maska za ubrzani rast kose

Da bi vam kosa brže rasla možete na kosu nanositi hranjive sastojke koji su joj potrebni. Tako možete pomiješati jedan žumanjak, jednu žličicu čičkovog ulja, jednu žlicu ricinusovog ulja i žlicu aloe vere. Ovu smjesu nanesite na korijen kose i na nju stavite kapu za tuširanje. Na gumenu ili plastičnu kapu stavite i mokri, topli ručnik ili kapu. Držite tako od 30 do 60 minuta. Operite šamponom i toplom vodom. Ovu masku na kosu možete nanositi jednom tjedno u razdoblju od 2 mjeseca i zasigurno ćete vidjeti rezultate.

Savjeti kako ubrzati rast kose

Evo nekoliko dobrih savjeta i ideja kako da sačuvate frizuru što duže.

 • kada češljate kosu neka to bude nježno i nemojte ju čupati. Nikako ne češljajte netom opranu kosu.
 • kada pletete kosu nemojte koristiti jeftine gumice za kosu jer će one pridonijeti ispucalim vrhovima. Jedna od najboljih gumica su one u spirali ili od mekanih tkanina
 • mijenjajte frizure i ne držite kosu često u repu ili punđi
 • nakon tretiranja kose vratite joj sjaj maskama ili kurama
 • počnite koristiti silikon za kosu koji će olakšati njeno raščešljavanje i ubrzati rast
 • uvijek koristite šampone i regeneratore namijenjene vašem tipu kose

Eto, svi savjeti su tu. Sada je samo pitanje hoćete li ih slijediti.

Play ponuda
Play ponuda