Pupčani bataljak / Kako pravilno njegovati bebin pupak i što koristiti?

Image
Foto: Thinkstock

Pupčani bataljak je moguće držati otvoren, ali većina roditelja se osjeća sigurnije ako ga lagano zamota sterilnom gazom

20.2.2018.
13:11
Thinkstock
VOYO logo

Nakon rođenja, pupčani se bataljak posuši i otpadne za 5-10 dana. Dok ne otpadne, najvažnije ga je držati čistim i suhim te paziti da ne dođe u kontakt s urinom ili stolicom.

Upotrijebite pelene za novorođenačku dob koje imaju posebno izrezani dio za pupak ili to napravite sami s klasičnom pelenom (moguće i gornji rub pelene presavinuti prema unutra).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko je pupak došao u kontakt sa stolicom, blazinicom natopljenom fiziološkom otopinom prebrisati pupak i nježno posušiti. Pupčani bataljak je moguće držati otvoren, ali većina roditelja se osjeća sigurnije ako ga lagano zamota sterilnom gazom.

Nekada se preporuča 1-2 x dnevno nanijeti antiseptički sprej dozvoljen za novorođenačku dob, a i antiseptički posip. Nikako ne primjenjivati alkohol. Studije su pokazale da uloga antiseptika ima ulogu isušivanja, a ne ulogu sprječavanja infekta. Zato ne pretjerujte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se javi crvenilo, sekret ili neugodan miris pupčanog bataljka, svakako potražiti pomoć liječnika.

Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo