Kako biti sigurni da se hranite pravilno i zadovoljavate potrebe za svim nutrijentima?
Uz poštivanje pravila da unosite različite vrste i količine namirica prema prehrambenoj piramidi (povrće, voće, cjelovite žitarice, bjelančevine, zdrave izvore masti), jednostavno pratite koliko se boja na vašem tanjuru nalazi tj. koliko ste boja u jednom danu unjeli u organizam!
Više boja znači više korisnih fitokemikalija za organizam.
Crvena boja zaustavlja djelovanje slobodnih radikala, djeluje antikancerogeno i antibakterijski, podižući naš imunološki sustav. Za to su zaslužni flavonoidi antocijani te karotenoid likopen.
Narančasta i žuta boja vraćaju vitalnost organizmu, neophodne su za dobru probavu i jak imunološki sustav (veliki dio žutog i naračastog povrća obiluje i vitaminom C). Karotenoidi su nam važni za zdravlje kože i dobra su priprema za sunčanje te neizostavan dio prehrane za zdravlje očiju.
Ljubičasta i plava boja održavaju naše srce zdravim. Polifenoli i opet flavonoid antocijan djeluju pozitivno na srčanožilni sustav, protuupalno s pozitivnim djelovanjem na mokraćni sustav te poboljšavaju naše pamćenje i koncentraciju.
Jedna od osnovnih prednosti zelene boje jeste klorofil, koji ima antikancergeno (podiže pH tjelesnih tekućina), protuupalno i detoksikacijsko djelovanje (direktna je podrška jetri), stoga je neizostavan dio svih tzv. detoksikacijskih kura.
Nastojte zadovoljiti preporuku za barem tri serviranja raznovrsnog povrća i dva serviranja raznovrsnog voća na dan!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com