KAKO BI BOL IZGLEDALA DA JE VIDLJIVA? / Šokantne fotografije prikazuju sav horor koji prolaze brojne žene

Image
Foto: Facebook

Ove slike pokazuju koliko se endometrioza razlikuje od uobičajene menstrualne boli

18.12.2019.
17:40
Facebook
VOYO logo

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Umjetnica, koja se s njome godinama nosi, ilustrirala je kako se osjeća ta "nevidljiva" i "traumatična" bol, koju mnogi nepravedno podcjenjuju.

Andrea Baines (34) iz Liverpoola svoje je vještine u šminkanju iskoristila kako bi dočarala s čime se bori velik broj žena današnjice. Angažirala je Rachel Berwick, svoju "kolegicu" po bolesti, da joj bude model u najšokantnijem fotosessionu koji smo vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došla na ideju o grafičkom prikazu endometrioze, Andrea je ispričala za Kidspot. "Dovoljno je traumatično za pacijentice da se nose s tom boli i bez osjećaja da svi misle kako lažu o svojemu stanju. Prilično je frustrirajuće živjeti s bolešću koju nitko ne vidi", izjavila je ova make up artistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facijalne ekspresije su stvarne

"Moja bol izgleda kao da u sebi imam oštru i vruću iglu koja mi para unutrašnje organe. Doslovno osjećam kao da mi netko čupa utrobu", opisala je Baines. Za oslikavanje opisane boli na trbuhu modela trebalo joj je sat vremena, a fotografkinja Emma Wilson zabilježila je rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animatorica djece Rachel izjavila je da su njezine facijalne ekspresije na fotografijama stvarne. Ovo je snimanje za nju bilo jedno od najznačajnijih iskustava u karijeri. Baines je dodala kako je ovime željela naglasiti koliko se endometrioza razlikuje od uobičajene menstrualne boli te da ona nije uobičajenim dijelom onoga što podrazumijeva biti žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ispričala kako je na početku vjerovala da su njezine bolne mjesečnice normalne, premda je svaki put gubila toliko krvi da je na kraju postala anemična i redovito padala u nesvijest. Godine su prolazile, a Andrea nije znala svoju dijagnozu. Obavila je brojne pretrage i podvrgavala se bolnim kirurškim zahvatima koji su situaciju samo pogoršavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi endometrioze

Liječnici je nisu shvaćali ozbiljno, a jedan joj je čak rekao da je bol "samo u njezinoj glavi". Kada je nakon punih 10 godina saznala svoju dijagnozu, kaže kako je shvatila da u javnosti vlada nedostatak razumijevanja za tu "nevidljivu" bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endometrioza je Andrei uvelike utjecala na život, uzrokujući bolan seks, kronični umor, poteškoće sa začećem te jake bolove. "Ne mogu obavljati posao kako bi se od mene očekivalo. Često sam umorna i teško mi je obavljati svakodnevne zadatke, kao i biti majka svojemu djetetu", požalila se.

"Zbog bolesti pati i moj seksualni život, što je velik čimbenik za depresiju, s kojom se također borim. Ponekad se čini kao da se borim u unaprijed izgubljenoj borbi", kazala je Andrea. Trenutno ne postoji lijek za endometriozu te ova make up umjetnica ističe kako je potrebno podići svijest o tome stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo