Jeste li znali da kuhanjem mrkva dobiva na kvaliteti?!

Dok se većinu povrća ne preporučuje termički obrađivati, to nije slučaj s mrkvom. U svježoj mrkvi nalazi se naime tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem otpušta i do 40 posto ovog spoja.

Najzdraviji način pripremanja mrkve je kuhanje na pari pet minuta. Na taj način pripremljena mrkva ne samo da je najboljeg okusa već je i lakše probavljiva.

Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Karotenoidi pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta – karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka, piše Atma.

Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost – posebice kod djece.

Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.

Također, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.

Povratak na Net.hr