ŠOK OTKRIĆE /

Ove zdrave namirnice mogu imati posljedice na mozak?! Evo tko treba ograničiti unos

Image

Konzumiranje samo jedne zdjelice omiljenih žitarica dnevno može povećati rizik od demencije, pokazuje istraživanje

22.2.2024.
15:24
VOYO logo

Znanstvenici su pronašli vezu između visokih razina tiamina - vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak - i kognitivnog pada.

Jedna od 10 osoba s blagim kognitivnim oštećenjem razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimer's Research UK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže pretvoriti hranu u energiju i održava živčani sustav zdravim. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete unijeti sve potrebne vitamine iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekoj hrani, dodaje se drugoj i prodaje se kao dodatak prehrani. Tiamin se često dodaje žitaricama poput kukuruznih pahuljica i glaziranih pahuljica, kao i kruhu i formulama za bebe.

Hrana koja obično sadrži tiamin:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Žitarice
  • Svinjetina
  • Riba
  • Grah i leća
  • Grašak
  • Kruh, rezanci, riža
  • Sjemenke suncokreta
  • Jogurt
Image
Foto: Shutterstock

Žitarice i nedostatak tiamina

Istraživanja su prije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Jedan oblik nedostatka tiamina naziva se "Wernicke-Korsakoffov sindrom" i uzrokuje kognitivne promjene slične Alzheimerovoj bolesti.

Studije provedene na životinjama sugerirale su da nedostatak tiamina može uzrokovati oksidativni stres ili smrt živčanih stanica, gubitak pamćenja, stvaranje plaka i smanjeni metabolizam glukoze, što su sve faktori rizika za Alzheimerovu bolest, ali istraživanja na ljudima bila su ograničena. Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry povezuje veći unos tiamina s kognitivnim padom, osobito kod ljudi koji imaju visok krvni tlak ili su pretili.

Istraživači s Medicinskog sveučilišta Anhui u Kini proučavali su podatke iz Ankete o zdravlju i prehrani u Kini. Otprilike 3000 odraslih osoba, u prosjeku u dobi od 63 godine, pričali su o svojoj prehrani i ponavljali su testove kognitivnih funkcija, koji su uključivali prisjećanje riječi i izazove s brojevima. Dok su istraživači pratili sudionike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između konzumacije tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne učinke, ali istraživači su odredili idealnu količinu tiamina između ta dva. U prosjeku su sudionici studije konzumirali 0,93 mg dnevno.

Image
IZDANO UPOZORENJE /

Pijete ovaj lijek protiv bolova? Oprez, diže tlak i može dovesti do moždanog!

Image
IZDANO UPOZORENJE /

Pijete ovaj lijek protiv bolova? Oprez, diže tlak i može dovesti do moždanog!

Analiza istraživača pokazala je da je idealna količina 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike. Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad sigurne granice od 0,68 mg bio je povezan s padom od 4,24 boda u kognitivnim rezultatima, a prosječna zdjelica većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od slatkih 0,68 mg. Nacionalni instituti za zdravlje tvrdi da jedna porcija sadrži 1,2 mg tiamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživački tim je napisao: "Izvan točke infleksije unosa tiamina hranom, unos tiamina bio je značajno povezan s kognitivnim padom. Ovo je otkriće u skladu s našim nedavnim studijama, koje su otkrile da je dugotrajno prekomjerno uzimanje tiamina povezano s povećanim rizikom od dijabetesa i hipertenzije u općoj populaciji. Ova serija studija dosljedno pokazuje da pretjerani unos tiamina može imati negativne zdravstvene učinke na odrasle Kineze."

Objasnili su da tiamin može regulirati razine acetilkolina - neurotransmitera koji igra ulogu u pamćenju, učenju i pažnji - inhibicijom aktivnosti enzima kolinesteraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoke razine acetilkolina u mozgu mogu nepovoljno utjecati na spoznaju, stoga nagađamo da visoke razine prehrambenog unosa tiamina mogu dovesti do kognitivnog pada inducirajući povišene razine acetilkolina u mozgu", poručili su istraživači. No, primijetili su da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili njihovi rezultati.

Image
Foto: Shutterstock

Najugroženije skupine ljudi

Istraživači su također primijetili da je veza između unosa tiamina i kognitivnog pada bila jača kod osoba s hipertenzijom i pretilošću.

"Hipertenzija i pretilost utvrđeni su čimbenici rizika za kognitivni pad, koji bi mogli narušiti kognitivnu funkciju utječući na cerebrovaskularnu strukturu odnosno središnju upalu", rekli su.

Istraživački tim rekao je da njihovi nalazi naglašavaju važnost izbjegavanja pretjeranog unosa tiamina za osobe s visokim krvnim tlakom ili pretilošću, piše The Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Ivana je prošle godine preživjela moždani udar: 'To je bio jedan najobičniji dan...'

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo