Kakva prehrana godi srcu? Pročitajte smjernice koje će vam pomoći da prilagodite svoju prehranu:
1. Manje kalorija
Budući da su suvišni kilogrami jedan od primarnih faktora rizika za razvoj bolesti srca, znajte da je vaš kalorijski unos bitan.
2. Jedite obilje vlakana
Prehrana bogata vlaknima pomoći će vam u kontroli težine (kontrolira apetit), a može vam pomoći i u održavanju zdrave razine kolesterola. Dvadeset i pet grama vlakana dnevno je preporučeni minimum. U idealnom slučaju, ciljajte na 35 do 40 grama vlakana dnevno.
3. Jedite puno voća i povrća
Voće i povrće sadrži vlakna, a bogati su antioksidansima koji pomažu u zaštiti srca. Jedite najmanje pet obroka raznobojnog povrća (kao što su mrkva, paprike i brokule) i dobit ćete 100 posto preporučene dnevne količine vitamina A, C, K.
4. Zdrave masti
Srcu prihvatljiva prehrana nije ona bez masnoća. Zapravo, prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama može pomoći u smanjenju kolesterola, krvnog tlaka i drugih faktora rizika. Mononezasićene masne kiseline nudi maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi, poput badema. Koristite ih kao primarni izvor masti.
5. Pazite na natrij
Prehrana bogata natrijem može dovesti do visokog krvnog tlaka. Zato ograničite unos natrija na 2.300 mg dnevno, ali većina zapadnjaka unosi gotovo dva puta toliko. Onima s visokim krvnim tlakom se preporučuje smanjenje natrija na 1.500 mg dnevno.
6. Ograničite unos slatkiša i rafiniranih ugljikohidrata
Namirnice koje su bogate šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (što uključuje i hranu s manjim udjelom masnoća!) mogu uzrokovati nagli skok šećera u krvi te u konačnici povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Odaberite integralne namirnice kada je to moguće, a slatkiše konzumirajte tek povremeno ili uopće ne. Umjesto u slatkišima, uživajte u svježem voću.