NISU SAMO 'TLAKAŠI' U RIZIKU / Kava je blago, ali ne za sve ljude: Jeste li znali da može biti opasna? Ako spadate u ovih 12 skupina, okanite se crnog zlata

Image
Foto: Shutterstock

Kava, ali i pića s kofeinom, koliko su dobra toliko mogu i izazvati niz problema, ali i pravih opasnosti

25.4.2022.
10:03
Shutterstock
Play logo

S mlijekom ili bez, turska ili espresso, kava je puna antioksidanata, povećava kognitivne sposobnosti i velikoj većini je nezamislivo dan početi bez nje. Ipak, može biti dvosjekli mač, i nekima šteti čak i u umjerenim količinama.  Dvije nutricionistice istaknule su za Eatthis tko bi trebao izbjegavati kofein ili ga barem svesti na najmanju moguću mjeru. Naravno, ako je je kofein zaista opasan, ili uzimate lijekove s kojima je u kontraindikaciji, na to će vas upozoriti liječnik, no i bez toga, nutricionistice ističu tko bi ga se trebao kloniti.

Oni koji pate od sindroma iritabilnog crijeva

Image

Probava na udaru stresa - evo kako smiriti nervozna crijeva

Image

Probava na udaru stresa - evo kako smiriti nervozna crijeva

"Kofein može ubrzati probavu, a isto tako i povećati šanse da će doći do proljeva, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti crijeva", pojašnjava nutricionistica Angel Planells te dodaje kako je pametno izbjegavati ispijanje kave ako patite od sindroma iritabilnog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate glaukom

"Intraokularni tlak može porasti kod osoba koje imaju glaukom ako unose kavu, sudeći prema istraživanjima. Stručnjaci stoga savjetuju da se smanji unos kofeina ili čak da se izbjegava, ali smatram da je potrebno provesti dodatne studije", dodaje Planells.

Ako vas muči preaktivni mjehur

"Svi znamo da je najbolje preskočiti ispijanje velike šalice kave prije dugog puta, posebno ako ne možete lako do toaleta. Unos kofeina može samo ubrzati rad mjehura zbog čega ćete morati češće mokriti", pojašnjava  Sue Heikkinen, nutricionistica. Ako ne pijete kavu često, možete biti puno osjetljiviji na kofein.

Osobe koje pate od krvožilnih bolesti

Kako kofein iz kave može uzrokovati trenutan porast krvnog tlaka i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara s liječnikom o tome koliko kave smije piti, pojasnila je nutricionistica Kelli McGrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudnice

shimmer fallback
shimmer fallback

"Američka udruga za ginekologiju savjetuje da trudnice ne bi trebale piti više od dvije šalice kave u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog poroda. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kave za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome koliko kave smije piti", navodi Heikkinen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojilje

"Kako je kofein stimulant i diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla patiti zbog dehidracije, a stručnjaci stoga savjetuju da bi se u toj fazi kofein trebao izbjegavati baš kao i u trudnoći", dodaje Planells.

Osobe s poremećajima spavanja

"Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šalicom kave, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kava ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savjet je da zadnju kavu, ali niti bilo što drugo s kofeinom pijete šest sati prije odlaska u krevet", navodi Heikkinen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje pate od anksioznosti ili napadaja panike

"Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina", upozorava McGrane.

Ako vas muči proljev

"Neki piju kavu nakon buđenja kako bi im crijeva 'proradila', ali taj efekt nije poželjan kod osoba koje često imaju proljev. Možda bi najbolji izbor bila kava bez kofeina, iako će svaka tekućina potaknuti probavu", kaže Heikkinen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje pate od epilepsije

"Iako je u pitanju mala studija, nedavno je otkrila kako je konzumacija kave povezana s češćim napadima, ali svakako je potrebno provesti još studija", navodi Planells. Ako imate epilepsiju, porazgovarajte s neurologom o tome koliko biste kave smjeli piti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca mlađa od 12 godina

"Iako kofein svakog od nas može učiniti malo nervoznim, kod djece može imati uočljivije, pa čak i ozbiljnije nuspojave i to u manjim dozama", upozorava McGrane. "Na primjer, previše kofeina kod djece može dovesti do ubrzanog otkucaja srca, pojačanog osjećaja tjeskobe, teškoća s koncentracijom i uznemirenog želuca. Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir, posebno kod male djece, je da kava može prikriti znakove gladi, tako da mala djeca možda neće dobiti hranu koja im je potrebna za rast i razvoj. Konačno, imajte na umu da je kava sama po sebi prilično kisela, te kao rezultat može oštetiti zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa." Pritom, valja voditi računa i o tome da kofein sadrže i mnogi sokovi pa čak i neke čokolade.

Osobe s gastroezofagealnim refluksom (GERB)

"Kofein može olabaviti donji sfinkter jednjaka, koji je ventil između jednjaka i želuca. To bi moglo uzrokovati da kiseli sadržaj želuca uđe u jednjak, što rezultira neugodnim simptomima GERB-a", kaže Heikkinen. "Ako imate GERB, provjerite pomaže li prelazak na beskofeinsku kavu.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo