Istraživanje / Je li bolje biti mlađa ili starija mama?

Image
Foto: Pexels

Posljednjih godina sve više žena odgađa majčinstvo te rađa u kasnijoj dobi pa je i više istraživanja usmjereno na tu temu

14.3.2019.
15:25
Pexels
VOYO logo

Prema novom istraživanju, djeca starijh mama bolje su prilagođena od djece mlađih majki. No prethodne studije pokazale su da mlađe mame imaju više energije za podizanje djece i više godina za uživanje s njima.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu European Journal od Developmental Psychology pratilo je 4,741 danskih mama različite dobi i njihovu djecu, procjenjavali su brojne čimbenike kada su njihova djeca imala 7, 11 i 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK /

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK /

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Otkrili su da starije mame manje verbalno i fizički kažnjavaju svoju djecu, a i da njihova djeca imaju manje problema u ponašanju, socijalnim i emocionalnim vještinama. Također, su primjetili da ta djeca imaju bolji jezični razvoj i socijalne vještine nego djeca mlađih mama. To je vrijedilo bez obzira na druge čimbenike kao što su obrazovanje, financije i obitelj.

Prednosti mladih mama

Najnegativniji faktori koji su povezani s kasnijim majčinstvom su zdravlje i energija. Trudnoća i porođaj mogu biti teže za starije mame. Ali u razvijenom svijetu, prednosti medicine smanjuje puno tih negativnosti. A što se tiče argumenta kojima se ljudi često služe, a to je energija, to sve ipak ovisi o osobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, postoji puno prednosti majčinstva u mlađoj dobi. Mlađim ženama lakše je na porođaju i puno se lakše oporavljaju. Mlađe žene imaju manje problema s neplodnošću, a ako se i pojavi taj problem imaju više vremena za liječenje.

Naravno mlađe mame imaju veću vjerojatnost za dulje uživanje u majčinstvu i da postanu bake, ali čak i prabake. Iako istraživanja pokazuju da su starije mame strpljivije sa svojom djecom, ali isto tako su pokazale da će se mlađe mame puno više igrati na podu s djecom. Puno im je lakše prilagoditi se novom životu s djetetom jer nisu toliko utvrdile svoju rutinu na poslu i u kući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo