Znanstvenici su došli do saznanja da bijeli kruh značajno povećava broj 'dobrih' mikroba u želucu, što tjera bolesti i dovodi do boljeg zdravlja. Ovi bi saznanje moglo vratiti popularnost bijelog kruha.
Studija napravljena u Španjolskoj proučavala je bakterije u ljudskim crijevima te njihovu ulogu u zdravlju ljudi.
Poznato je da kad se količina nekih bakterija smanji, da tada postajemo skloniji bolestima. Jedan od najučinkovitijih načina da se održi dobra ravnoteža mikroba je kvalitetno se hraniti.
Tim sa Sveučilišta u Oviedu ispitivao je ulogu polifenola, koji se nalazi u začinima, čajevima, voću i povrću, u postizanju ravnoteže mikroorganizama u ljudskim crijevima.
Pitali su 38 zdravih ispitanika o njihovim prehrambenim navikama, nakon što su pretragama ustanovili koje su bakterije prisutne u njihovim uzrocima stolice.
Njihova je analiza pokazala da pektin, sastojak u agrumima, snižava razinu nekih korisnih bakterija, za razliku od nekih prijašnjih istraživanja.
Ali, njihovo najneobičnije saznanje je bilo da bijeli kruh potiče razvoj nekih korisnih bakterija.
Do ovog istraživanja, s povećanjem 'dobrih' bakterija povezivao se kruh od cjelovitog brašna zbog visokog sadržaja vlakana.
Međutim, najnovije je istraživanje pokazalo i da konzumiranje podcijenjenih rafiniranih žitarica, kao onih u bijelom kruhu i bijeloj riži, također može povećati razinu 'dobrih' bakterija.
Koautorica studije, doktorica Sonia González, istaknula je da ovo istraživanje, koje je provedeno na ograničenom uzorku i velikoj varijabilnosti pojedinca, ne dozvoljava čvrste zaključke, ali navela je i da ova studija ukazuje na važnost razmatranja prehrane kao cjeline.