Istina o prirodnim izbjeljivacima zuba

shimmer fallback

Ako vas muce mrlje na zubima ili zutilo, znajte da ima pomoci.

12.12.2014.
12:17
Play logo

Izbjeljivaci zuba koje vjerojatno imate u torbici

Isprobajte Zvakace gume bez secera.

Zasto? Zvakanje zvakace gume automatski ce potaknuti vecu proizvodnju sline, koja prirodno ublazava stvaranje mrlja na zubima, objasnjava stomatolog Matthew Messina. Kad vam je usna supljina suha, komadici hrane i bakterija mogu se udomaciti na zubima, te utjecati na zubnu caklinu. Najcesci razlozi isusivanja usne supljine su razgovaranje na telefonu, lijekovi i kardio vjezbe. Istrazivanja su pokazala da se tijekom trcanja smanjuje kolicina sline u ustima. Uz zvakanje zvakacih guma, pijuckajte vodu tijekom dana, a nakon svakog jela je malo promuckajte u ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte probati Stomatolozi preporucuju da se klonite energetskih napitaka tijekom vjezbanja. Ona su naime puna kiseline koja moze ostetiti zubnu caklinu. Uz to, cesto sadrze boje koje s vremenom mogu stvoriti mrlje na zubima.

Stari, prokusani recept kojeg zanemarujemo

Isprobajte Dobru, staru sodu bikarbonu.

Zasto? Fizicko trljanje zuba moze imati ucinak na povrsinu mrlje, kaze Messina. No ono sto je nuzno jest da pasta koju koristite ne bude toliko jaka da s mrljom 'ispere' i dio cakline. Soda bikarbona pomijesana s vodom, s druge strane, taman je dovoljno abrazivna da ukloni mrlju, no i ne osteti caklinu. Koristite slobodno certificirane paste sa sodom bikarbonom, te svakako pazite da pritom upotrijebite mekanu cetkicu za zube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte probati Niposto nemojte prati zube s morskom soli, te ispirati desni s aktivnim ugljenom (Messina tvrdi da ne postoje nikakva istrazivanja koja bi potvrdila dobrobit ovakvog ciscenja zubiju). Iako zvuce dovoljno ludo da bi cak mogli i funkcionirati, Messina istice da ovakvi kucni pripravci mogu nanijeti ozbiljnu stetu vasoj caklini, pa nisu vrijedni eksperimentiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja nada za zube s dubinskim mrljama

Isprobajte Profesionalno izbjeljivanje zuba kod stomatologa.

Zasto? Duboke mrlje penetriraju ispod cakline i ostaju 'zaglavljene' u strukturi vasih zubiju. Profesionalni tretmani koriste pjenusavo sredstvo za izbjeljivanje (nalik peroksidu), koje poput mjehurica podize caklinu i mrlju, objasnjava Messiina. Cak i kucni tretmani za izbjeljivanje cine isto, iako nisu ni blizu toliko jaki. Budite svjesni da ove mrlje nisu rezultat dugogodisnje ljubavi prema kavi i crnom vinu, nego promjena boje moze biti i znak infekcije, povlacenja zubnog mesa ili paradentoze. Vas stomatolog moze naci glavnog krivca za mrlje, te vam preporuciti daljnje korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte probati Ove pripravke i savjete mozete pronaci 'online', no ne isplate se:

Cisti izbjeljivac (dapace, moze vam opeci usnu supljinu)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ispiranje usta s limunovim sokom (to je kiselina koja moze kemijski ostetiti caklinu, napominje Messina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trljanje zubi s jagodama (one ne sadrze nikakve carobne vitamine koji unistavaju zubni plak, ali imaju malu kolicinu kiselina koje mogu prouzrociti pojavu mrlja i crvenila na zubima)

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo