Vulkanska erupcija na Islandu, koja je prekinula zračni promet u velikoj većini europskih gradova, mogla bi štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito u onih koji otprije muče dišne tegobe, poput astme, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je 2005. izdao zdravstvene smjernice o utjecaju čestica koje su posljedica vulkanskih erupcija, podsjetio je.

"Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih dišnih tegoba", kazao je rekao je glasnogovornik agencije Daniel Epstein.

"Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci 'razblaženi' u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena", izjavio je profesor respiratorne toksikologije na Sveučilištu u Edinburghu Ken Donaldson. On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinaca kad se, odnosno ako se, slegnu na tlu. Upozorio je da su u rizičnim skupinama osobe s astmom i drugim dišnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići vani u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske, a astmatičarima bi bilo preporučljivo da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.

Prethodni članci:

arti-201004160272006

arti-201004160493006

arti-201004160583006