Inteligentni ljudi piju više alkohola

Tko pije više alkohola, inteligentnije ili neinteligentnije osobe? Budući da alkohol zamagljuje razum, znanstvenike je začudilo da su alkoholiziranju skloniji bistriji pojedinci.

31.10.2012.
9:05
VOYO logo

Britanski znanstvenici i njihove američke kolege zaključili su da su ispijanju alkohola skloniji inteligentniji ljudi.

Inteligenciju djece testirali su prije 16. godine i kategorizirali u skupine: 'vrlo tup', 'tup', 'normalan', 'bistar' i 'vrlo bistar'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki znanstvenici su testiranje istih osoba ponovili nakon sedam godina. Britanci su testiranje ponavljali u njihovim 20-ima, 30-ima i 40-ima. Mjerili su i navike ispijanja alkohola.

Obje studije su pokazale da su inteligentnija djeca odrasla u osobe koje češće i više piju alkohol nego njihovi manje inteligentni vršnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obzir su uzete i varijable kao što su bračni status, obrazovanje roditelja, visina osobnog dohotka, što također može utjecati na navike ispijanja alkohola. No, i dalje se pokazalo da pametnija djeca kasnije piju više.

Znanstvenicima nije u potpunosti jasno zašto inteligentniji piju više, ali upozoravaju da konzumacija alkohola definitivno ne povećava inteligenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo