Ono što se najviše sviđa liječnicima kod ove alternativne prakse je to što nije zamjena za klasičnu terapiju nego je komplementarna. Dakle, svakako poslušajte liječnika, ali slobodno iskušajte i masažu točaka na stopalima koje će stimulirati rad organa. Nemate što izgubiti, a možete dobiti mnogo.

1. Glava

Vrh palca izravno je povezan s glavom i mozgom. Masiranje korijena palca olakšava glavobolju te općenito poboljšava zdravlje mozga, koncentraciju...

2. Oči

Masiranje i pritiskanje područja u ispod korijena drugog i trećeg prsta na nozi pomaže kod čitavog niza problema s očima – od problema s vidom, suhih očiju do crvenila.

3. Tanko crijevo

Masiranje područja u sredini stopala poboljšava probavu i zdravlje tankog crijeva. Od velike je pomoći kod osoba koje pate od nadutosti.

4. Pluća

Prema refleksologiji, ovaj organ izravno je povezan sa srednjim dijelom "jastučića" ispod prstiju. Masiranje će olakšati disanje astmatičarima te sve probleme s plućima.

5. Križa

Donji dio leđa, povezan je s petom pa će masiranje pomoći onima s kroničnim bolovima i išijasom.

6. Vrat

Kao što je vrh palca glava tako donji dio koji ju drži odgovara vratu. Masiranje najviše pomaže kod bolova i ukočenosti.

7. Srce

Iako bilo kakvi problemi sa srcem iziskuju hitnu pozornost liječnika, masiranje ovog dijela lijeve noge čuva zdravlje srca i čitavog krvožilnog sustava.

8.Koljena

Oni koji pate od kroničnih bolova u koljenima mogu si pokušati olašati masirajući vanjski dio pete.

9. Želudac

Iako postoji čitav niz prehrambenih promjena koje će olašati posao želuca, nije naodmet pokušati masirati ovaj dio stopala kako biste smirili kiselinu, smanjili napuhnutost...

10. Štitnjača

Poremećaji rada štitnjače često su skriveni i uvijek je dobro provjeriti kod specijaliste patite li od hiper ili hipo tireoze. No masaža ovog dijela stopala može biti dobar saveznik u radu žlijezde koja pati zbog stresa.

11. Jetra

Refleksolozi nisu sasvim suglasni koji dio stopala odgovara ovom važnom organu. Dok jedni tvrde da je za rad i zdravlje jetara važno masirati vanjski dio na sredini desnog stopala, drugi smatraju kako treba masirati taj dio na oba stopala.

Littlethings.com/Magazin.hr