Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Hrskava hrana oštećuje krvne žile

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

'Postoje dokazi da se metodom pripreme namirnica koja hrani daje hrskavost – primjerice prženo meso tamnih hrskavih rubova– stvaraju nusprodukti AGEs (advanced glycation end products) koji su povezani sa nastankom plaka na krvnim žilama kakav nalazimo kod kardiovaskularnih bolesti' - izjavila je autorica studije, objavljene u International Journal of Food Science and Nutrition.

Stručnjaci su usporedili desetodnevni unos hrane dviju etničkih skupina: Meksikanaca; koji imaju višu stopu dijabetesa i veći rizik od komplikacija uslijed bolesti te bijelaca.

'Osobe sa višom stopom kardiovaskularnih komplikacija jedu više hrskave hrane koja obiluje AGEs nusproduktima. Za svaku jedinicu povećanja unosa AGEs nusprodukata, sudionici studije su imali 3,7 puta veći rizik od umjerenog do visokog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti', objasnila je autorica studije te nadodala kako se veza između unosa AGEs nusprodukata i kardiovaskularnih bolesti pokazala jačom nego veza između zasićenih masti i srčanih bolesti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike