Brrrrrrrr /

Hladno vam je? Bez brige, postoje namirnice koje povećavaju temperaturu tijela zimi

Image
Foto: www.profimedia.hr

Znate li da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju pa čak i raspoloženje?

31.12.2018.
17:00
www.profimedia.hr
VOYO logo

Na primjer dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, potiče lučenje kemijskog spoja pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li juhu obogaćenu "chillijem“, primijetit ćete da se pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zanimljiv podatak je taj da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove (peršin, celer, mrkva).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca te su se pokazale poprilično ljekovitima.

Prema kineskim taoistima, zima predstavlja prijelaz iz aktivnog stanja u stanje čuvanja, nadoknađivanja i obnavljanja. Stoga, osim namirnica koje zagrijavaju, preporučljivo je konzumirati i one koje će na brz i adekvatan način mineralizirati naš organizam te mu povratiti izgubljenu snagu. Idealnu namirnicu za ovu svrhu predstavljaju apsolutno svi orašasti plodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama.

Također prema Ajurvedi dobro je koristiti namirnice koje potiču agni. Agni u prijevodu sa sanskrtskog jezika znači vatra, a označava probavnu vatru u našem organizmu koja je povezana s metabolizmom i cirkulacijom. Ujedno održava vitalnost, razvoj i snagu. Pojačajte agni namirnicama koje su slatke, kisele i slane, kao što je na primjer kiseli kupus ili ukiseljeno povrće, češnjak ili svježi đumbir.

Kupus

Ono po čemu je kupus karakterističan je velika količina vitamina C kojeg sadrži čak duplo više nego naranča. Zato je omiljeno jelo u juhama, varivima i novogodišnjim jelima kao kiseli kupus kada pomaže bržoj detoksikaciji organizma. Ujedno je i odlična preventiva tijekom sezone gripe jer je bogat i vitaminima C, K, B6 i A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak

S razlogom zvan super namirnicom jer sadrži 200tinjak aktivnih tvari – češnjak je bogat eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina.

Još namirnica za zagrijavanje tijela pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo