Jedite hranu bogatu vitaminom E i izbjegnite rak jetre

Jedite hranu bogatu vitaminom E, kao što su bademi, kikiriki i suhe marelice, i smanjit ćete rizik od raka jetre, pokazuje istraživanje kineskih znanstvenika.

Hrana bogata vitaminom E, primjerice bademi, kikiriki (onaj iz ljuske koji nije slan) i suhe marelice, u sredovječnih i starijih ljudi smanjuje rizik od pojave raka jetre. Ista prehrana pomaže i kod prevencije srčanih bolesti i oštećenja oka u starijoj dobi, pokazuje istraživanje.

Dr. Wei Zhang s Instituta za rak u Šangaju i njegov tim analizirali su podatke 132.837 osoba – uključujući i 267 oboljelih od raka jetre. Zanimljivo je da 54 posto oboljelih od raka jetre živi upravo u Kini.

‘Otkrili smo odnos između unosa vitamina E i raka jetre. Dakle, visok unos vitamina E, putem hrane ili dodataka, povezan je s nižim rizikom od raka jetre u sredovječnih i starijih ljudi,’ kaže dr. Zhang.

Rak jetre je treći najčešći uzročnik smrti od raka u svijetu, peti najčešći rak u muškaraca i sedmi najčešći u žena. No čak 85 posto raka jetre javlja se u zemljama u razvoju.

Studija je objavljena u časopisu Journal of National Cancer Institute.

Povratak na Net.hr