Sladak, ali trpak okus sa snažnom aromom koja podsjeća na mješavinu jagode, ananasa i limuna osjetit će svako tko kuša zreli plod neobične graviole (guanabane).
No ovdje nije tek riječ o još jednom supervoću, nego o nečemu što je, možda, daleko snažnije. Hranjive tvari u ovom plodu navodno su izuzetno djelotvorne u borbi protiv raka.
Istraživanja objavljena u Journal of Natural Products još su 1996. ukazala da graviola, posebno njezine sjemenke, sadrži citotoksične sastojke koji su, tvrdi se, 10.000 puta jači od obične kemoterapije u liječenju raka. S druge strane, graviola ne ubija zdrave stanice, nego cilja samo na maligne. Ipak, učinkovitost ove biljke nije dokazana i ne bi se smjela koristiti kao zamjena za kemoterapiju.
Plod je nalik avokadu, no u unutrašnjosti se krije bijela mesnata pulpa koja se može jesti. Ona se za potrebe udaljenih potrošača pretvara u prah i distribuira u tom obliku.
Lokalno stanovništvo stoljećima je koristi u zdravstvene svrhe, kao svojevrsno sredstvo za relaksaciju, snižavanje krvnog tlaka, protiv parazita, gljivica i infekcije, ublažavanje depresije i prevenciju kroničnih bolesti. Danas mnogi koriste plod, lišće i koru graviole kao prirodni lijek protiv raka.
Ekstraktu se pripisuju ova svojstva:
- napada rak bez neugodnih nuspojava koje prate kemoterapiju - štiti imunitet i sprečava opasne infekcije - jača organizam - jača psihu i potiče dobro raspoloženje
Istraživanje s katoličkog sveučilišta u Južnoj Koreji pokazalo je da sastojci u sjemenkama graviole napadaju rak debelog crijeva i pluća.
Službena medicina ipak ne prihvaća ove tvrdnje iz jednostavnog razloga što ne postoje temeljita istraživanja koja bi pokazala da graviola liječi rak na bilo koji način.