Voćni jogurti pripadaju skupini proizvoda od fermentiranog mlijeka, što se postiže djelovanjem različitih sojeva dviju vrsta bakterija, a u sastav idu i šećer, pripravci od voća bogati šećerom, arome, umjetna sladila i/ili bojila i td.
Glavne prednosti su mu kvalitetne bjelančevine, kalcij i vitamin D, kao i ostalim mliječnim proizvodima. Međutim postoji razlika između običnih, probiotičkih i voćnih jogurta. Voćni jogurti s obzirom na udio voća ne zalužuju naziv voćni, s obzirom da je uglavnom riječ o dodatku voćnog pripravka s malim udjelom voća te umjetnim aromama.
Ono što je važno napomenuti da se mlijeku sa smanjenim udjelom mliječne masti, kako bi konzistencija bila zadovoljavajuća, dodaje šećer u raznim oblicima tijekom proizvodnje. Upravo zbog ovog dodavanja šećera te proizvoda od voća u kojima ima različitih dodataka, poput bojila i arome, industrijski proizvedeni voćni jogurti su proizvodi koje ne želimo učestalo na jelovniku!
Umjesto njih predložila bih konzumaciju običnih ili probiotičkih jogurta u koje ćemo ubaciti komadiće svježeg ili suhog voća. Osim voća, možemo dodati i razne sjemenke, poput suncokretovih ili lanenih te orahe. Na ovaj način imamo jednostavan, zdrav i hranjiv međuobrok.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com