Nekada se smatrala hranom bogova, a koristila se i u medicini kao lijek pa definitivno možemo reći da je otkriće kakaovca jedno od najvažnijih otkrića u industriji hrane. Čokolada nije samo užitak za nepce već je i korisna za naše zdravlje.
Međutim, kako bi zaista radila za nas, a ne protiv nas, važno je da konzumirate onu s velikim udjelom kakaa. U takve čokolade se nažalost ne ubraja mliječna, kao ni bijela čokolada jer sadrže kile nepotrebnog šećera i svakojakih emulgatora i dodataka. Što gorča, to zdravija.
Evo što se događa u našem tijelu kada pojedemo kockicu čokolade:
Nakon 10 minuta
- poboljšava se raspoloženje
- protok krvi je bolji
- poboljšava se mentalna aktivnost
- zaustavlja se širenje bakterija
Nakon 30 minuta
- ublažava kašalj
- štiti kožu od štetnih sunčevih zraka
- opskrbljuje organizam vitaminima B1, B2, E, kalcijem, magnezijem, kalijem i željezom
Nakon par dana
- zdravije srce
- smanjene su šanse za nastanak kardiovaskularnih bolesti
- čišće krvne žile
- usporava se proces starenja
Dovoljno je svakog dana pojesti dvije do tri kockice čokolade jer sve više od toga može dovesti do debljanja i pretilosti.