Dvije promjene i stanite na kraj lošoj prehrani

Zašto nešto uporno jedemo čak i kad hrana nema dobar okus i loše je kvalitete? Novo istraživanje ukazuje na dva ključna faktora.

14.9.2011.
9:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom istraživanja ispitanicima je, neposredno prije ulaska u kino, dana porcija kokica – svježe pripremljenih ili užeglih, starih kokica. Osobe koje inače ne jedu kokice pojele su manje starih kokica, koje nisu imale dobar okus, nego svježe pripremljenih.

Oni koji su izjavili da uobičajeno kupuju kokice kad idu u kino, pojeli su gotovo istu količinu i starih i svježih kokica.

Okruženje i hrana Dakle, onima koji imaju naviku jedenja kokica u kinu, svejedno je kakav okus imaju te kokice. Naime, ako stalno jedemo određenu hranu u određenom okruženju, naš mozak povezuje tu hranu s tim okruženjem i potiče nas da je jedemo dok god smo u toj sredini.

Nakon toga ispitanici uključeni u istraživanje iste te kokice dobivali su i izvan kina, odnosno tipičnog okruženja za konzumaciju kokica. Rezultati su pokazali da su izvan kina redoviti konzumenti kokica izjavili da stare kokice nemaju dobar okus i pojeli su ih puno manje nego svježih kokica. Time je pokazana važna uloga sredine, koju vezujemo uz konzumaciju neke određene hrane, u stvaranju nezdravih prehrambenih navika.

Dominantna ruka U sličnom ispitivanju, od ispitanika je zatraženo da jedu kokice dominantnom ili nedominantnom rukom. Upravo je korištenje nedominantne ruke poremetilo njihove prehrambene navike i ponukalo ih da obrate pozornost na ono što uistinu jedu. Kad su se koristili nedominantnom rukom za jedenje kokica, pojeli su puno manje starih kokica nego svježih, i to čak i oni ispitanici s duboko ustaljenim lošim prehrambenim navikama. http://www.vitamini.hr/

Vezani članci:

arti-201107250312006 arti-201107190281006 arti-201107060047006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali