Dvije promjene i stanite na kraj lošoj prehrani

Zašto nešto uporno jedemo čak i kad hrana nema dobar okus i loše je kvalitete? Novo istraživanje ukazuje na dva ključna faktora.

14.9.2011.
9:56
VOYO logo

Tijekom istraživanja ispitanicima je, neposredno prije ulaska u kino, dana porcija kokica – svježe pripremljenih ili užeglih, starih kokica. Osobe koje inače ne jedu kokice pojele su manje starih kokica, koje nisu imale dobar okus, nego svježe pripremljenih.

Oni koji su izjavili da uobičajeno kupuju kokice kad idu u kino, pojeli su gotovo istu količinu i starih i svježih kokica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okruženje i hrana Dakle, onima koji imaju naviku jedenja kokica u kinu, svejedno je kakav okus imaju te kokice. Naime, ako stalno jedemo određenu hranu u određenom okruženju, naš mozak povezuje tu hranu s tim okruženjem i potiče nas da je jedemo dok god smo u toj sredini.

Nakon toga ispitanici uključeni u istraživanje iste te kokice dobivali su i izvan kina, odnosno tipičnog okruženja za konzumaciju kokica. Rezultati su pokazali da su izvan kina redoviti konzumenti kokica izjavili da stare kokice nemaju dobar okus i pojeli su ih puno manje nego svježih kokica. Time je pokazana važna uloga sredine, koju vezujemo uz konzumaciju neke određene hrane, u stvaranju nezdravih prehrambenih navika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominantna ruka U sličnom ispitivanju, od ispitanika je zatraženo da jedu kokice dominantnom ili nedominantnom rukom. Upravo je korištenje nedominantne ruke poremetilo njihove prehrambene navike i ponukalo ih da obrate pozornost na ono što uistinu jedu. Kad su se koristili nedominantnom rukom za jedenje kokica, pojeli su puno manje starih kokica nego svježih, i to čak i oni ispitanici s duboko ustaljenim lošim prehrambenim navikama. http://www.vitamini.hr/

Vezani članci:

arti-201107250312006 arti-201107190281006 arti-201107060047006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo