Misterij Okinawa u Japanu
"Vodio sam znanstvene timove dugi niz godina, rješavali su misterij za National Geographic i druge. Naišao sam na misterij u Okinawi u Japanu, gdje je postojala koncentracija žena s najduljim životnom vijekom na svijetu. Nitko nije znao zašto i zaključili smo da na Okinawi postoji nešto posebno, a onda moraju postojati i druga područja", kaže Dan Buettner za EatingWell.
Kako dalje objašnjava otkrili su. Ove "plave zone" ili mjesta gdje ljudi žive najdulje na svijetu: Okinawa (Japan), Sardinija (Italija), Nicoya (Kostarika), Ikarija (Grčka) i Loma Linda (Kalifornija). Iako su ove zone jako udaljenje, stručnjaci su Postoje tajne koje vode do dugovječnosti i 100 godina, zapravo ih je pet.
(Foto: Pexels)
Pretežno je vegetarijanska prehrana
Buettner je objasnio da ljudi koji žive u ovim područjima imaju čak 90 posto prehranu baziranu na biljkama. Njihova prehrana sadrži cjelovite žitarice, mahunarke, gomoljasto povrće i orašaste plodove.
Ostalih 10 posto prehrane bazira se na malo ovčjeg ili kozjeg sira na jelu na Siciliji, jela s rižom i jajom na Okinawi ili jednom tjedno meso za večeru na Kostarici. Plava zona u Kaliforniji je vegetarijanska, a inače se meso konzumira pet puta mjesečno.
(Foto: Shutterstock)
Ne zabrinjavaju se zbog vježbanja
"Prvo i najvažnije je shvatiti da ljudi u ovim 'plavim zonama' nemaju superiorne gene ili veću odgovornost. Oni žive na mjestima gdje je zdrav izbor ne samo lagan izbor, već je često i jedini", kaže Buettner. Jedan od ovih nezaobilaznih izbora je što su stalno u pokretu. Svi izlaze na tržnicu, na posao ili kod prijatelja. Svakodnevno kretanje i izlazak na otvoreno dio je života ljudi u plavim zonama, pa održavaju zdravu težinu i ne zabrinjavaju se odlaskom u teretanu kako bi imali određeni oblik tijela.
Također se ne oslanjaju na aparate u svojim domovima, nego oni rade kućne poslove. Uz sve to, vrijeme provedeno vani znači da dobivaju dovoljno vitamina D koji je povezan s mentalnim zdravljem i prevencijom od kroničnih bolesti.
(Foto: Pixabay.com)
Jedu puno ugljikohidrata
Kao što je spomenuto ranije, ljudi koji žive u "plavim zonama" jedu uglavnom biljke. Glavni sastojak okinavske prehrane je batat, dok jela na bazi ječma i graha dominiraju na stolu na Siciliji. To znači da najzdraviji ljudi na planeti svakodnevno jedu puno ugljikohidrata.
Buettner kaže kako se tipična prehrana u plavoj zoni sastoji od najmanje 65% ugljikohidrata, s oko 10% njihovih kalorija iz proteina i 20% iz masti. Jedan od Buettnerovih najdražih doručaka je velika zdjela smeđe riže, crnog graha, avokada i pečene tikvice.
(Foto: Shutterstock)
Jedan od glavnih izvora ugljikohidrata su grahorice. Bilo da su to slanutak, leća ili grah. Buettner kaže da najzdraviji ljudi na svijetu svakodnevno konzumiraju između pola i jedne šalice grahorica.
Voda je glavni napitak
Voda je zasigurno glavni napitak u plavoj zoni, oko sedam čaša dnevno. Kava, čaj i crveno vino poslužuju se u nekim područjima ove zone. Ljudi u Italiji i Kostarici uglavnom piju kavu, dok u području Okinawe cijeli dan pijuckaju zeleni čaj. Crveno vino konzumira se u manjim količinama.
(Foto: Shutterstock)
Vole dobre zabave
Buettner kaže da je osjećaj pripadanja snažnoj zajednici jedan od najvažnijih zdravstvenih čimbenika u plavoj zoni. Ljudi u ovim zonama vole festivale, vjerske i obiteljske proslave, okupljanja i druge aspekte života u zajednici. "Ono što jedete je samo jedna dimenzija - trebate socijalizaciju i svrhu u svom životu", kaže na kraju.
(Foto: Shutterstock)