Prisutan je u skoro svim industrijskim prerađevinama i proizvodima za djecu – zaslađenim i gaziranim pićima, komercijalnim pekarskim proizvodima, žitaricama, jogurtima, desertima, pudinzima,u keksu i slatkišima.
Daleko opasniji od (ionako opasnog) bijelog šećera
Ali, on je puno opasniji od samog šećera. Dobija se iz kukuruznog škroba u kojem se dio glukoze uz dodavanje enzima mijenja u fruktozu, do omjera 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini puno slađim od šećera jer je fruktoza slađa od glukoze, a osobito od saharoze, običnog šećera.
U običnom šećeru, glukoza i fruktoza su vezane kemijskim vezama pa je barem potrebna razgradnja ovih osnovnih molekula šećera .
Ali, u glukozno-fruktoznom sirupu, molekule su u nevezanom obliku tako da se ovi šećeri rapidno apsorbiraju u krvotok. Fruktoza ide izravno u jetru gdje pokreće lipogenezu – proizvodnju triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre koje se naziva "masna jetra" i pogađa milijune ljudi u zapadnim zemljama.
Fruktoza uništava jetru na isti način kao alkohol
S druge strane, glukoza iz ovog sirupa podiže šećer u krvi i potiče lučenje inzulina koji šećere skladišti u obliku masnih naslaga. Ova kombinacija dovodi do metaboličkog kaosa koji uzrokuje povećanje apetita, debljanje, dijabetes, metabolički sindrom, masnu jetru, srčane bolesti, rak, demenciju i sve ono što skakanje šećera u krvi i inače izaziva.
Radi kaos u probavi i krvotoku
Osim toga, visoke doze fruktoze doprinose razvoju sindroma propusnih crijeva, pri čemu toksini i nepotpuno prevareni proteini iz hrane, kroz proširene pukotine crijevnih stijenki ulaze u krvotok, te izazivaju upalne i autoimune poremećaje koji dovode do čitavog niza modernih bolesti. Nadalje, HFCS doprinosti razvoju ovisnosti o šećeru, djelujući na iste centre u mozgu kao i narkotici.
Prirodna fruktoza i med su itekako dobri..
Bitno je naglasiti da prirodna fruktoza iz voća, kao sastavni dio kompleksa nutrijenata i vlakana, ne proizvodi jednaki negativni učinak u tielu kao slobodna fruktoza iz kukuruznog sirupa. Također, med koji je prirodna smjesa glukoze i fruktoze djeluje posve suprotno i iznimno je dobar za zdravlje i metabolizam šećera.
Čitajte deklaracije i izbjegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup. Iako, u tom slučaju izbor će vam biti prilično smanjen.