za zdravlje / Detoksikacija organizma: pravo je vrijeme da očistite tijelo iznutra

Image
Foto: Thinkstock

Proljeće je stvoreno za detoksikaciju organizma. Priroda se budi, a zajedno s njom i naše tijelo koje nakon zimskg perioda treba osvježenje

6.4.2017.
12:37
Thinkstock
VOYO logo

Kao što se perete izvana, trebate tijelo barem jednom godišnje oprati ii iznutra, odnosno iz njega izbaciti otrove koji su se nakupili te opterećuju organe, osobito jetra i bubrege.

Priroda nam u proljeće daje baš ono što nam treba. Niče raznovrsno bilje, među kojem su brojni čistači organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice šparoge su zadužene za čišćenje bubrega, a maslačak, osim što je odličan dijuretik, uz mokraćne kanale i bubrege, također čisti i jetra. Maslačak se osobito preporučuje ženama u svakoj životnoj dobi jer liječi ženske organe, a najviše bi ga trebale koristiti dojilje i žene u menopauzi. Potočarka čisti pluća, bubrege, krv, potiče metabolizam i mokrenje. 

Kada je u pitanu detoksikacija organizma, postoji mnogo načina za to - od posta koji može biti dugotrajan ili jednodnevni do raznih kura. No, mi ćemo se ovdje pozabaviti detoksikacijom za koju vam ne treba stručno vodstvo, već samo malo truda. Nećete se izgladnjivati, već ćete tijelo opskrbiti potrebnimu vitaminma i mineralima te ostalim hranjvim sastojicma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što trebate učiniti je svoju kuhinju napuniti sezonskim namirnicama. Ako nemate vrt, potrudite se pronaći osobu od povjerenja kod koje ćete kupiti organsko povrće i voće. Šparoge i maslačak možete i sami nabrati.

Osim povrća i voća,  snažan saveznik u detoksikaciji organizma je i sirutka. Veliki plus je i to što nije skupa. Sirutka učinkovito čisti jetra, potpuno je prirodna i nema nikakvih nuspojava. Trebali bi tijekom dana popiti litru sirutke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmite nekoliko dana za sebe, pažljivo posložite jelovnik na kojemu ne smije biti prerađenih namirnica, hrane za koju ne znate što je, konzervirane hrane, gaziranih pića, rafiniranog šećera, bijelog brašna i tjestenine.

Jedite laganu hranu koja se brzo probavlja. Između obroka jedite voće, a obrok neka vam bude riba ili bijelo meso ili povrće i velika porcija razne zelene salate (mladi špinat, rikola, potočarka, matovilac, putarica s maslinovim uljem i limunovim sokom ili domaćim jabučnim octom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro natašte popijte napitak od limuna, cimeta i meda, pojedite posni sir sa sjemenkama lana i sezama, u koji ste dodali orahe ili bademe. Ili umjesto toga pojedite zobene pahuljice. Puno se krećite, ako imate priliku otiđite u saunu

Ne zaboravite piti puno tekućine. Uz litru sirutke popijte još barem litru što vode, što zelenog čaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Tijelo će vam biti zahvalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo