Velika prekretnica / Odlične vijesti: znanstvenici vjeruju da su našli lijek protiv demencije

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici se nadaju da su našli lijek koji zaustavlja neurodegenerativne bolesti mozga, uključujući demenciju, piše u četvrtak BBC

20.4.2017.
11:03
Thinkstock
VOYO logo

Britansko Vijeće za medicinska istraživanja (MRC) je 2013. prvi put zaustavilo propadanje moždanih stanica u životinja, što je bila vijest koja je obišla svijet. No, aktivna tvar nije bila pogodna za ljudsku primjenu, jer je izazivala oštećenje organa.

Sada su pronađena dva nova lijeka koji bi trebala imati isti zaštitni učinak na mozak i dokazano nisu štetna za ljude. "Ovo je jako uzbudljivo", rekla je prof. Giovanna Mallucci, iz odjela za toksikologiju MRC-a u Leicesteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona sada želi pokrenuti klinička ispitivanja na oboljelima od demencije i očekuje da će se rezultati znati u roku dvije do tri godine. 

Novi pristup temelji se na prirodnim obrambenim mehanizmima moždanih stanica. Kada virus uđe u stanicu dolazi do nastajanja virusnih proteina. Stanice odgovaraju tako da prekidaju proizvodnju gotovo svih proteina kako bi zaustavile širenje virusa.

Brojne neurodegenerativne bolesti uključuju proizvodnju štetnih proteina koji aktiviraju istu obranu, ali uz puno štetnije posljedice. Stanice mozda prekidaju proizvodnju tako dugo da na kraju same ne odumru.  Taj proces može uništiti sposobnost kretanja, pamćenja, a ovisno o bolesti i izazvati smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj studiji znanstvenici su uspjeli spriječiti aktivaciju obrambenog mehanizma i zaustaviti napredovanje prionske bolesti u miševa, što je bilo prvi put da je neka neurodegenerativna bolest zaustavljena kod životinja.

Nastavak istraživanja pokazao je da bi taj pristup mogao zaustaviti cijeli niz degenerativnih bolesti. Stručnjaci opisuju to otkriće kao "prekretnicu" na tom području, iako je aktivna tvar štetna za gušteraču, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo