nije šala / Danak sjedilačkom načinu života: sindrom mrtve stražnjice

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kada se gluteus umrtvi zbog neaktivnosti, opterećenje se prebacuje na druge mišiće i na zglobove i dolazi do disbalansa i brojnih problema

2.11.2018.
15:32
Thinkstock
VOYO logo

Nije novost da višesatno sjedenje loše utječe i na zdravlje i na figuru. Sjedilački način života znanstvenici su već povezali s s bolestima srca, pretilošću, dijabetesom pa čak i rakom.

No, postoji još jedna posljedica pretjeranog sjedenja za koju većina ne zna, a zove se sindrom mrtve stražnjice iliti glutealna amnezija. "Iako zvuči kao šala, ovaj poremećaj to nikako nije", kaže kiropraktičar iz Clevelanda Andrew Bang, ne razgibava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sindroma mrtve stražnjice dolazi kada se gluteus medius, jedan od tri mišića gluteusa ne koristi. To se najčešće događa zbog previše sjedenja. Svakodnevno višesatno sjedenje ograničava cirkulaciju te dovodi do glutealne amnezije. Događa se tada da gluteus ne radi normalno čak ni kada radite ciljane vježbe za taj dio tijela. 

Stražnjica nije napravljena da podnese toliki pritisak sjedenja. Kada je gluteus medius u normalnom stanju, on pomaže stabilizaciju zdjelice, dok glutealna amnezija dovodi do bolova u kukovima i u donjem dijelu leđa te do problema s koljenima i zglobovima ker tijelo pokušava na druge načine kompenzirati gubitak tog mišića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe kod kojih se razvio sindrom mrtve stražnjice to osjećaju na način kao da im je taj dio tijela "zaspao". Kada se gluteus umrtvi zbog neaktivnosti, opterećenje se prebacuje na druge mišiće i na zglobove i dolazi do disbalansa

Kako spriječiti razvoj sindroma mrtve stražnjice?

Prvo što treba napraviti, ako radite sjedilački posao, je ustati svakih sat vremena i protegnuti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate u blizini stube potrčite gore-dolje po njima. Također, dok sjedite tu i tamo stišćite mišiće stražnjice. 

Osim toga, mišiće stražnjice treba svakodnevno "hraniti" čučnjevima i ostalim ciljanim vježbama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god radite nemojte dozvoliti svome tijelu da se opusti. Krećite se i vježbajte. Svakodnevno pješačite i zaboravite na dizalo. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo