CRVENILO NA PENISU: / Obratite pozornost na ovih osam stvari, ako se događaju, posjetite svog liječnika

Simptomi promjena na koži kao što su perutanje, iritacija i crvenilo nisu ugodni, a posebice ako se događaju na intimnim mjestima.

13.8.2017.
11:00
Pinterest
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaki muškarac u nekom trenutku može osjetiti peckanje, svrbež ili primijetiti crvenilo na penisu. Uzroci mogu biti razni i najčešće nisu za nikakvu brigu, ali pregled, ili barem samopregled su potrebni. Ako vam organ osim samog crvenila kože pokazuje još neke simptome teškog funkcioniranja, vrijeme je da se obratite liječniku.

Glavni razlozi nastanka crvenila na penisu

Bez obzira na veličinu crvenila ili iritiranosti, ne treba značiti da se radi o nečem ozbiljnom. Teži oblici najčešće se pojavljuju uz povišene temperature, groznicu, krvarenje i jake bolove.

Postoje tri glavna razloga nastanka crvenila na penisu: upala penisa, gljivična infekcija ili prejtjerana nadraženost penisa.

Upala penisa

Balanopostitis je stručni naziv za upalu penisa. Glavni simptomi ove upale su:

 • jak crveni osip
 • svrbež
 • perutanje kože
 • neugodnost
 • oteknuće
 • suženje mokraćne cijevi

Balanopostitis je rasprostranjena upala glave penisa i prepucija. Upalu često uzrokuje gljivična ili bakterijska infekcija ispod prepucija neobrezanog penisa. Muškarci koji dobiju ovu upalu mogu razviti teže oblike koji uključuju i rak, tako da je pregled pri prvim znakovima upale nužan.

Do ovog problema najčešće dolazi zbog loše higijene.

Postoji i kronična verzija upale, no ona uzrokuje otvrdnuto bjelkasto područje blizu vrha penisa. Obično je uzrok nepoznat, ali može biti posljedica infekcije ili alergijske reakcije. Otvor mokraćne cijevi je često okružen tom tvrdom bijelom kožom koja konačno začepi tok mokraće i sjemena. Protubakterijske ili protuupalne kreme mogu upalu izliječiti, ali u ovom slučaju često treba mokraćnu cijev ponovno otvoriti kirurškim putem.

Gljivice na penisu

Ako osim crvenila dođe do simptoma kao što su crvene točkice i crvenilo glavića, postoji velika šansa da je u pitanju gljivična infekcija. Najčešća je upala gljivicom kandidom koja se prekomjerno razmnožava u određenim uvjetima. Uvjet može biti dugotrajno liječenje antibioticima, oslabljeni imunološki sustav ili dijabetes.

Gljivice se mogu prenijeti seksualnim odnosom ali i ne moraju. Najčešći slučajevi su da ako jedna osoba ima gljivičnu infekciju, imat će ju i druga.

Glavni simptomi gljivica na penisu su osim crvenila na penisu, bijele točkice i svrbež. Postoji mogućnost da se koža počne ljuštiti, a tijekom seksualnog odnosa se javlja bol i peckanje, kao i kod mokrenja. Gljivice na penisu očituju i bijele naslage na glansu i prepuciju uz jak osjećaj osjetljivosti i nadraženosti. Može se pojaviti i iscjedak iz mokraćne cijevi. U slučaju gljivične infekcije, glavić će vjerojatno biti obložen bijelim filmom, a moguće je i pucanje kožice.

Ako liječnik ustanovi da se radi o infekciji gljivicom Candida, prepisuje se krema koja se maže po genitalijama do 7 dana.

Pretjerana nadraženost penisa

Najčešći uzrok svih problema crvenila na penisu može biti pretjerano "korištenje" vašeg penisa. U slučaju prečestog mastrubiranja ili prečestog i grubog sekusualnog odnosa, crvenilo i nadraženost nisu rijetke.

Glavni simptom osim crvenila na penisu je i osjetljivost na dodir i blaga natečenost. Problem se najčešće rješava sam od sebe tako da pustite da se vaš alat malo ohladi. Simptomi bi se trebali povući u roku 2 dana. Možete koristiti kreme za olakšavanje nateknutosti.

Dodatni simptomi koje trebate pregledati što prije

Vaš penis sjajan je barometar općenitog zdravlja, a ujedno i zvono za bolest. Poslušajte njegovu zvonjavu i mogli biste izbjeći preranu smrt. Obratite pozornost na ovih osam stvari i ako se događaju, posjetite svog liječnika:

 1. Prečesto je mekan i ne može se dići
 2. Urin je postao crvenkast
 3. Imate smanjeni libido
 4. Vrh penisa je crven i natečen
 5. Penis nije osjetljiv kao prije
 6. Urinirate češće nego obično
 7. Proizvodite manje ejakulata ili ne možete postići orgazam
 8. Zakrivljen je za vrijeme erekcije

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali