Neki madeži mogu biti jedva vidljivi i neutralne boje, dok neki mogu biti izdignuti od površine kože, crveni ili tamni. Moguće je da iz nekih madeža rastu dlačice, no ništa od toga nije za uzbunu osim ako ne dođe do intenzivnih i neobjašnjivih promjena.

Što su zapravo te crvene točkice po tijelu

Crveni madež ili angiom čest je dobroćudni tumor krvne žile na koži. Veličina mu može biti od 1 milimetra do nekoliko centimetara. Uzrok nastajanja crvenih madeža najčešće je nepoznat. Ovakve crvene točkice po tijelu se mogu javiti kod ljudi svih uzrasta, neovisno o tipu kože. Najčešće se pojavljuju na licu, donjem kapku, obrazima, vrhu nosa ili podlakticama.

Slična vrsta je cherry angiom koji se manifestira ispupčeno na koži. Ovi madeži ne nastaju kod djece nego tek nakon 20-e godine života. Broj ovih crvenih točkica povećava se starenjem. One se mogu pojaviti na trupu, leđima, rukama, nogama i dojkama.

Gušćja koža ili keratoza pilaris je jedno od stanja koje može izazvati crvene točkice nalik aknama. One se uglavnom pojavljuju na bedrima, obrazima i stražnjici. Radi ispunjenja i bijelog vrha izgledom podsjećaju na bijele prištiće ili akne, ali ne pucaju niti ne svrbe. Ovo je vrsta kožne bolesti, ne madeža i teška je za liječenje makar nije opasno stanje. Ona nastaje kao posljedica proizvodnje keratina koji se nakuplja u folikuli dlake stvarajući čep. Keratoza pilaris pojačava se za vrijeme zimskih mjeseci, a olakšava za vrijeme toplih ljetnih mjeseci. Gušćja koža najčešće nestane nakon 30-ih godina.

Uzrok nastanka crvenih točkica može ostati nepoznat

Uzrok javljanja crvenih madeža u većini slučajeva je nepoznat. Nastanak crvenih točkica po tijelu može biti udružen sa stanjima i oboljenjima, ali i trudnoćom, uzimanjem oralnih kontraceptiva i oboljenjima jetre.

Istraženo je da postoje dva česta razloga nastanka, a to su godine i nezdrav način života. Mnogim ljudima se madeži pojavljuju tek nakon 20-e godine, a tada izgledaju populat malog madeža na trupu, rukama ili ramenima. Uzrok nastanka crvenih točkica u ovom slučaju su godine i promjene na koži i krvnim žilama.

Ako crvene točkice izgledaju tako da se iz njega granaju žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, bolestima krvožilnog sustava ili hormonalne neravnoteže. Mogu se pojaviti i radi nezdrave prehrane, premalo tekućine i nedovoljno spavanja.

Angiomi se mogu lako i bezbolno ukloniti

Angiome nije uvijek nužno uklanjati jer se iz njih rijetko ili nikada ne javlja karcinom i smatraju se jednim od najbenignijih madeža na tijelu.

Najlakša i najbolja metoda uklanjanja ovih crvenih točkica na tijelu je lasersko uklanjanje ili uklanjanje uz pomoć radio valova. Ova metoda potpuno je bezbolna, ne zahtijeva pripremu niti anesteziju osim ako se ne radi o velikoj površini kože. Tretman se izvodi u klinici. U većini slučajeva je potreban samo jedan tretman, dok je kod većih angioma potrebno više tretmana laserom.

Nakon ukanjanja ovih madeža pravila su ista kao i sa ostalima:

  • ne hidratizirajte zahvaćeno područje
  • nanosite antibakterijsku maste ujutro i navečer do 10 dana
  • ne skidajte krastu koja će nastati

Nakon tretmana možete odmah nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Angiomi se ne mogu ponovno pojaviti na istom mjestu, no postoji mogućnost daljnjeg nastanka crvenih točkica po tijelu.