Stručnjaci upozoravaju da riža može biti izrazito opasna namirnica ako je ne znate pripremiti, a po svemu sudeći, ne znamo je pripremati.
Naime, kada je samo skuhamo u minimalno vode koju ostavimo da ispari, u riži se zadržava zabrinjavajuća razina arsena. Taj se otrov nalazi u prirodi, no riža ga apsorbira u većim količinama u odnosu na druge žtiarice.
No, nije sve tako crno. Važno je samo promijeniti navike i naučiti drugačije pripremati rižu. Treba je namočiti preko noći, isprati je i kuhati kao i obično.
Na Sveučilištu u Belfastu testirana su prokušana su tri načina pripreme riže. Najuspješnijim se pokazao način u kojem se riža namakala u pet puta većoj količini vode što je dovelo do toga da se razina aresena u toj žitarci, nakon pripreme, smanji i do 80 posto.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!