u vodi je rješenje / Cijelo vrijeme pogrešno kuhamo rižu! Ne samo pogrešno, nego i opasno po život

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su utvrdili da se u ovoj rasprostranjenoj namirnici nalazi zabrinjavajuća količina otrova

10.2.2017.
9:00
Thinkstock
VOYO logo

Stručnjaci upozoravaju da riža može biti izrazito opasna namirnica ako je ne znate pripremiti, a po svemu sudeći, ne znamo je pripremati.

Image
što piše na dnu ambalaže /

Plastična ambalaža može biti opasna po zdravlje: istražili smo što se s njom smije, a što ne smije

Image
što piše na dnu ambalaže /

Plastična ambalaža može biti opasna po zdravlje: istražili smo što se s njom smije, a što ne smije

Naime, kada je samo skuhamo u minimalno vode koju ostavimo da ispari, u riži se zadržava zabrinjavajuća razina arsena. Taj se otrov nalazi u prirodi, no riža ga apsorbira u većim količinama u odnosu na druge žtiarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije sve tako crno. Važno je samo promijeniti navike i naučiti drugačije pripremati rižu. Treba je namočiti preko noći, isprati je i kuhati kao i obično.

Na Sveučilištu u Belfastu testirana su prokušana su tri načina pripreme riže. Najuspješnijim se pokazao način u kojem se riža namakala u pet puta većoj količini vode što je dovelo do toga da se razina aresena u toj žitarci, nakon pripreme, smanji i do 80 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo