Ljudi koji jedu sporije imaju tendenciju gubljenja kilograma, objavili su japanski znanstvenici. Studija provedena na 60 tisuća ljudi i objavljena u časopisu BMJpovezuje brzinu kojom ljudi jedu s promjenama u tjelesnoj težini.
"Promjena brzine kojom jedemo može voditi promjeni težine, indeksa tjelesne mase i opsega struka", kažu znanstvenici sveučilišta Kyushu. "Odnosno, usporavanje može biti učinkovito u prevenciji pretilosti", dodali su.
Znanstvenici su proučili podatke osoba s dijabetesom 2, bolesti koja često proizlazi iz pretilosti. Ljudi koji su kazali da jedu "polako" u prosjeku su imali najmanji opseg struka. Samo 21,5 posto dijabetičara iz te kategorije imalo je prekomjernu tjelesnu težinu (indeks tjelesne mase veći od 25).
Osobe koje jedu "normalno" i "brzo" u prosjeku imaju veći indeks tjelesne mase i širi struk. Ali najvažnije, osobe koje su naknadno usporile način na koji jedu, počele su gubiti na težini.
"Zanimljiva studija koja je potvrdila ono što smo pretpostavljali, brzina jedenja utječe na težinu", kažu znanstvenici. To je vjerojatno zato jer probavni sustav prije pošalje signal mozgu da smo siti.
Pročitajte još:
- Toliki trud, a ni grama dolje: četiri 'zdrave' navike koje sabotiraju vašu dijetu
- Zeleni čaj i mršavljenje: pomaže li zaista kod gubitka kilograma?
- Što je ključno za gubitak kilograma: prehrana ili vježbanje?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!