Play ponuda

BOLNO KOLJENO: / Koji su mogući uzroci i kako se najlakše riješiti ove gadne neugode?

Image
Foto: healthlife.com

Jedna od težih i najnapornijih boli nepogrešivo je bolno koljeno. Sprječava vas u svakodnevnim aktivnostima, a možda niste znali da se ona može riješiti vrlo jednostavno.

25.6.2017.
13:00
healthlife.com
Play ponuda

Sto puta ste već čuli kako je bavljenje sportom dobro za vaše zdravlje. Zapravo je svo vrijeme koje provedete na nogama dobro za vas. Dakako da postoji i loša strana toga, a to je trošenje koljena i ostalih kosti, posebice kod ljudi koji imaju višak kila.

Koji su uzroci bolnog koljena?

Samo pet kilograma previše čini 20 puta veću težinu za vaše koljeno. Skladno tome, što je veća težina tijela, jače se troši i postaje bolno koljeno.

Image
SINDROM NEMIRNIH NOGU: /

Pripazite na ove simptome, mogu ukazivati na probleme sa živcima

Image
SINDROM NEMIRNIH NOGU: /

Pripazite na ove simptome, mogu ukazivati na probleme sa živcima

Prosječan čovjek dnevno napravi preko 10 tisuća koraka. Kada pogledate koliko dnevno opterećujete koljena, koja su jako ranjiva, nije nimalo čudno kada se javlja bol. Koljeno je zglob koji se najviše upotrebljava.

Kako se riješiti bolnog koljena?

Ako patite od boli u koljenu koja je svakodnevna, sigurno tražite načine kako tu nelagodu spriječiti. Pronašli smo nekoliko savjeta.

Održavanje idealne težine

Kao što smo već rekli, samo pet kilograma viška čini dodatnih 20 kilograma opterećenja za vaše koljeno. Ako ste samo punašni, vrijeme je da izgubite suvišne kilograme. Svaka kila koju imate previše je 4 puta jače opterećenje na bolno koljeno kada hodate, a taj broj raste ako trčite ili vježbate. Gubitak suvišnih kilograma pomoći će s bolnim koljenom, ali i bolnim leđima, stopalima, boljem osjećanju. Osim toga, gubitak kila smanjit će mogućnosti dobivanja kardiovaskularnih bolesti.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom koju dijetu vam je najbolje koristiti. Postoje mnoge dijete kao što su alkalna dijeta, cimet dijeta, redukcijska dijeta, smoothie dijeta... Prema istraživanju sa Harvarda, rizik razvoja osteoartritisa pada 50 posto s gubitkom 5 kilograma kod mlađih pretilih žena. Osim dijete, za početak izbjegavajte pretjerane aktivnosti koje pojačavaju bol u koljenu ali se potrudite da imate barem nekakvu fizičku aktivnost jer bez toga dijete nemaju učinak.

Masaža

Bolno koljeno jest bolan zglob, ali postoje šanse da će vas dubinska terapeutska masaža spasiti boli. Kako postoji samo jedan mišić koji kontrolira koljeno, pomaže rotaciji i ekstenziji koljenskog zgloba, on se može masirati. Iskusni terapeut mogao bi vam pomoći. Ako vas popliteus – mišić koji kontrolira koljeno počne boljeti, obratite se terapeutu i možda je baš masaža ono što vam treba.

Jačanje glutealnih mišića

Slabi glutealni mišići uzrokuju više problema u nogama od samo bolnog koljena. Radi slabih mišića vaša stopala će se okretati prema unutra što će nakon dugotrajnog hodanja uzrokovati bol. Ako ojačate ove mišiće težina vašeg tijela će se lakše prebacivati na mišiće, a ne na koljeno. Uz to, super ćete izgledati u trapericama.

Kretanje i vježba

Za koljeno nije dobro pretjerano naprezanje, ali nikako nije dobro niti da se nimalo ne krećete. Čest uzrok nastanka boli u koljenu može biti često sjedenje i loša prokrvljenost nogu. Naticanje žila i vena također može pružiti osjećaj nelagode i boli. Zato je blaga tjelovježba, rastezanje i kretanje nešto što vam je nužno potrebno u životu bez obzira na vašu težinu i višak kilograma. Pronašli smo video kratke vježbe koju možete raditi svaki dan, a olakšati će bolno koljeno.

Dobre cipele

Cipele na visoku petu glavni su neprijatelj koljena. Kada nosite takve cipele, težina vašeg tijela nije nikako dobro raspoređena na cijelo stopalo. To predstavlja veliki problem i stres za vaše bolno koljeno, listove i stopala. Dugotrajno nošenje visokih peta može uzrokovati ozbiljne probleme za koje je ponekad potrebna operacija. No, kao što niti previsoke pete nisu dobar odabir, nisu niti potpuno ravne cipele.

Kako biste smanjili bol u koljenu pokušajte promijeniti cipele. Za smanjivanje boli u koljenu odaberite udobnu obuću s blago povišenom petom koja je mekana, pojastučena i dizajnirana za reduciranje udaraca pri hodanju.

Protuupalne namirnice

Kako bi smanjili bolno koljeno, možete pokušati koristiti protuupalne začine koji će dodati zanimljive okuse vašoj hrani, ali i smanjiti bolove. Za bolove i smanjivanje upala preporučuje se jedenje kurkume, ribljeg ulja i bakalara.

Dakako, nemojte zaboraviti na obloge za koljeno koje možete raditi od raznih čajeva kao što su kamilica i žalfija. Uz to, možete koristiti i hladne obloge, ali ne prečesto i nikako ih ne ostavljati predugo na koljenu kako ne bi pojačali upalu.

Play ponuda
Play ponuda