Bolesni ste? Pogledajte u kakvom vam je stanju kosa!

shimmer fallback

Sve od stresa do prehrane ili hormona može utjecati na to hoće li vaša kosa biti gusta i sjajna ili tanka i krhka. Pregledajte svoje vlasi i otkrijte moguće bolesti.

6.1.2013.
12:57
Play logo

Kosa vam opada

Što to znači? Žena u prosjeku može izgubiti čak 100 vlasi dnevno, ali ako iznenada primijetite da vam nakon četkanja ispadne puna šaka kose, to može biti naznaka da imate hormonsku neravnotežu čiji su uzrok policistični jajnici. Ovo stanje može potaknuti jajnike da proizvode previše androgena, ili muških spolnih hormona, te pridonijeti stanjivanju kose ili njenom gubitku. Ostali znakovi PCJ uključuju tvrdoglavo trbušno salo, dlake na licu, akne i neredovite menstruacije.

Čak jedna od 15 žena može imati manje ili veće probleme s policističnim jajnicima. Pomoći će ako izgubite na težini tako da jedete neprerađenu cjelovitu hranu i vježbate 30 minuta dnevno, to će dovesti do ravnoteže hormona i smanjiti simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanka kosa

Ako ste nekad imali lijepu i čvrstu kosu, a sad se stanjila, možda vas muči hipotireoza, stanje kad štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona pa se metabolizam usporava. Štitnjača je jako važna žlijezda jer upravlja endokrinim sustavom i može utjecati i na kosu. U druge simptome hipotireoze spadaju debljanje, neprestani osjećaj hladnoće te osjećaj umora unatoč tome što noću spavate osam sati.

Sumnjate li na ovaj poremećaj posjetite liječnika.

Kosa vam ispada u pramenovima

Ako vam odjednom ispadne više kose, možda vas muči alopecija arata. Smatra se da je riječ o autoimunoj bolesti koju može potaknuti neki veći preokret u životu kao što je trudnoća ili bolest. Možda je riječ o specifičnom odgovoru tijela na stres. Pokušajte se bolje nositi sa stresom i tjeskobom, te svakako posjetite liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rane sijede

Genetika je uglavnom kriva za pojavu sijedih i obično one nisu pokazatelj zdravstvenog problema. Međutim, ako imate puno sijedih prije 35. godine, neke studije pokazuju da biste mogli imati manjak vitamina B12 i folne kiseline. Istraživači su otkrili da folna kiselina, vitamin B12 i izloženost suncu mogu pomoći održavanju pigmenta kože i kose, odnosno proizvodnji melanina, prema studiji obavljenoj na Odjelu za dermatologiju na Sveučilišnoj bolnici u Uppsali, Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suho, ljuskavo tjeme

Suho, ljuskavo tjeme može biti posljedica prevelike upotrebe kemijskih proizvoda, ali i posljedica stresa i tjeskobe.

Pokušajte u prehranu ubaciti više ribe, poput lososa i srdele, koji će vam popraviti razine omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masnoće ne samo da pomažu ljepoti kose, nego ublažavaju i simptome depresije. Pokušajte i s piling maskama za vlasište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosa lako puca

Kosa je napravljena od proteina koji se naziva keratin, a nedostatak proteina može dovesti do pucanja kose. Vegani i vegetarijanci mogu imati ovakvih problema. Ako unosite dovoljno proteina, krivac je možda vrućina i pretjerano stiliziranje kose.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo