Iako bi nutrucioni možda imali svoje viđenje problema i hvalili neku hranu zbog vitamina i minerala, Bill Marler ističe da ovih šest namirnica jednostavno ne vrijedi rizika, koliko god da su zdrave. A prilično dobro zna o čemu govori, obzirom da je tijekom karijere svojim klijentima zaradio 600 milijuna dolara odštete raznih lanaca, piše IFL Science.
1. Školjke opasnije no ikada
Trovanje hranom zbog sirovih školjki prilično raste tijekom zadnjih pet godina, a glavni krivac je globalno zatopljenje. Kako je more sve toplije, veći je rast mikrova koji završe u školjkama. A u končnici u gostima restorana koji se časte delicijom.
2. Narezano i oprano voće i povrće
Marley upozorava da unaprijed narezano i oprano voće u supermartketima "treba izbjegavati kao kugu", osobito zato što ga je vrlo lako izbjeći. Stvar je jednostavna- što više ljudi dira hranu, to je veći rizik od zaraze.
3. Sirove prokulice
Iako se sa zarazama salmonelom i E.coli najčešće povezuju meso i jaja, u zadnjih desetak godina raste broj zaraza zbog povrća, u čemu prednjače prokulice.
4. Slabo pečeno meso
Kuhari i hedonisti plaču kada netko naruči dobro pečeni biftek, ali Marler tu ne radi kompromise - i unutrašnjost svakog mesa mora biti na 100 stupnjeva Celzijevih barem pet minuta. Krvavo? Ne hvala...
5. Sirova jaja
Iako su jaja sigurnija no ikada, i dalje se ne smije riskirati.
6. Nepasterizirano mlijeko i sokovi
Zajedno s trendom zdrave hrane i želje da je jede i pije što izvornije, brojni zagovaraju nepasterizirano mlijeko i sokove tvrdeći da grijanje pa naglo hlađenje uništava hranjivu vrijednost.
"Nema tih prehrambenih vrijednosti zbog kojih bio tako nešto", kaže Marler dodajući da iz nepasteriziranih napitaka mogu vrebati ne samo virusi i bakterije, nego i paraziti.