Kuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavio je u nedjelju britanski tisak.
Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.
Prilikom zagrijavanja biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.
Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.
Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.
Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima.
Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.
On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija.
Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci.
Nutricionist poručuje: 'Bez bojazni možete pržiti hranu na suncokretovom ulju!'
Ulje
Naknadno na RTL-ovu adresu javio jedan proizvođač koji je reagirao je na ovo istraživanje demantjjem kojeg prenosimo u cijelosti:
- Suncokretovo ulje bogato je nezasićenim mastima i vitaminom E
U medijima je senzacionalistčki odjeknula vijest da je suncokretovo ulje štetno. Vodeći hrvatski proizvođač ulja najoštrije odbacuje takve navode. Plasiranje nedovoljno istraženih i neutemeljenih navoda je dovođenje potrošača u zabludu. Suncokretovo ulje je kvalitetna namirnica koja ima vrijedno mjesto u sklopu pravilne prehrane. Kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom.
Jedna od vodećih hrvatskih nutricionistkinja, doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender ističe:
"Kao i uvijek, treba se odmaknuti od senzacionalizma i promotriti činjenice. Suncokretovo ulje, naime, posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama stoga se na njemu hrana može, bez bojazni i pržiti. Dodatnu stabilnost suncokretovom ulju pruža i vitamin E koji neutralizira nastanak štetnih slobodnih radikala".
Pet istaknutih benefita suncokretovog ulja:
- visok udio vitamina E
- nizak sadržaj zasićenih masnih kiselina
- visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina
- 70% višestruko nezasićenih omega 6 masnih kiselina (najviše
linolne masne kiseline)
- 20% jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna
kiselina tipična za maslinovo ulje)
Uzmemo li u obzir sve spomenute činjenice o suncokretovom ulju, jasno je kako se radi o vrlo kvalitetnoj namirnici kojoj je mjesto u svakodnevnoj pravilnoj prehrani. Također, suncokretovo ulje je ukusno i karakteristično za naše podneblje što ga čini omiljenom vrstom biljnog ulja u Hrvatskoj.