Ananas – voće koje će vam spasiti grlo!

Istraživanja pokazuju da ananas jača imunološki sustav, pomaže pri prevladavanju umora te povećava izdržljivost i snagu. Sok ananasa poznat je i kao odlično sredstvo za ovlaživanje grla i olakšavanje grlobolje.

Mnogi profesionalni pjevači kunu se da je prirodni svježi sok ananasa najbolja tekućina za njegu grla. Uvjerili su se to i oni koje muče upale – voće se doista pokazalo djelotvorno. Smatra se da je u zaštiti grla bitan bromelain, koji je učinkovita protuupalna tvar.

Liječenje grlobolje

Ogulite dva zrela ananasa koje zatim treba temeljito oprati. Izrežite na male komade i smiksajte u blenderu dok ne dobijete sok. Pijte po trećinu soka, tri puta dnevno.

Lijek za niz stanja

Ananas ima visoki sadržaj voćnih kiselina, kumarinske i klorogenske, što igra značajnu ulogu u prevenciji raka želuca. Voćne kiselina sprečavaju nakupljanje karcinogenih supstanci, nitrozamina u želucu te potiču bolji rad metabolizma. Osim toga sadrži vitamine A i C koji su jaki antioksidansi, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, natrij, kalij, dekstrozu, saharozu i enzim bromelain. Bromelain pomaže i omekšati hranu u želucu te inhibira rast stanica raka.

Vlaknasti sadržaj ananasa može olakšati čišćenje u bolesnika koji pate od zatvora.

Konzumacijom ananasa možete smanjiti ispuštanje prekomjerne želučane kiseline, pomoći u probavljanju hrane u želucu, djelovati protuupalno i spriječiti zgrušavanje trombocita (agregacija trombocita).

Neki trebaju biti oprezniji

Trudnice, oboljeli od gihta i oboljeli do dijabetesa trebaju paziti da ne unose previše ananasa u organizam te se o tome posavjetovati s liječnikom.

Povratak na Net.hr