OVO SU ALARMANTNI ZNAKOVI DA VAM SE SPREMA MOŽDANI UDAR: / Obvezno pročitajte jer vam može spasiti život

'Moždani udar moguće je liječiti i spriječiti' poruka je kampanje predstavljene u petak s ciljem ukazivanja na važnost prevencije, ranog prepoznavanja simptoma i liječenja moždanog udara,

26.10.2018.
15:34
Getty
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ključno je prepoznati simptome i brzo zatražiti pomoć liječnika koji mogu spasiti život i zdravlje od teških posljedica moždanog udara koji je u Hrvatskoj prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti te jedan od glavnih uzroka demencije, rečeno je na predstavljanju kampanje "Pobijedi vrijeme #Spasi mozak“ u organizaciji Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) .

Kao znakovi upozorenja u kampanji su istaknuti simptomi - oduzetost lica, obješen rub usana, slabost u udovima i poremećaj govora. Nakon što se ovi simptomi uoče, treba odmah zvati Hitnu pomoć, a liječenje provesti u specijaliziranim jedinicama za moždani udar jer one povećavaju dobar ishod liječenja za 14 posto.

Važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi

Naime, u 85 posto slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom.

Važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara. Tromboliza se može primjeniti unutar 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija unutar 6 sati od početka simptoma. Primjena sistemske trombolize povećava dobar ishod liječenja za 30 posto, a mehanička trombektomija i do 50 posto. Nakon moždanog udara može se nastaviti kvalitetno živjeti i raditi, rekao je na predstavljanju kampanje dr. Hrvoje Budinčević, predsjednik Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara.

Procijenio je da Europi prijeti epidemija moždanog udara čiji će se slučajevi povećati za 34 posto do 2035. godine, i to unatoč činjenici da je 90 posto slučajeva uzrokovano čimbenicima rizika na koje možemo utjecati.

Dr. Budinčević je posebno izdvojio stres kao okidač za čimbenike rizika poput konzumacije alkohola i cigareta, tjelesne neaktivnosti i loše prehrane.

Javnozdravstveni prioritet i izazov

Epidemiologinja dr. Maja Silobrčić Radić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestila je kako se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj smanjuje smrtnost zbog moždanog udara, no još uvijek je stopa smrtnosti visoka u odnosu na europski prosjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Godišnje se u Hrvatskoj liječi oko 12.000-13.000 osoba zbog moždanog udara, a u 2017. umrlo je 6147 osoba od te bolesti" , rekla je te istaknula da je "moždani udar javnozdravstveni prioritet i izazov, koji je moguće spriječiti zdravim načinom života".

Kampanja "Pobijedi vrijeme#spasi mozak" komplementarna s kampanjom Svjetske organizacije za moždani udar s porukom "#Uzdigni se nakon moždanog udara" koja je bazirana na životnim situacijama nakon moždanog udara.

U Hrvatskoj je to ostvareno kroz prijenos iskustva osoba koji su preboljele moždani udar, a javno je objavljeno u videointervjuima na web stranici kampanje www.mozdaniudar.hr/pobijedivrijeme/.

Kako prepoznati i kako se nositi s posljedicama moždanog udara za kampanju Pobijedi vrijeme#spasi mozak u videointervjuima govore dr. Hrvoje Jurlina, PR i marketinška stručnjakinja Vedrana Hercigonja Majetić, studentica Katarina Sudarić, psihologinja Aleksandra Mindoljević Drakulić, radijska voditeljica Ivana Plechinger i glumac Željko Vukmirica.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali