U početku dojenje može biti bolno za majke te nositi sa sobom niz dvojbi pa žene često odustaju od njega. Znanstvenici savjetuju da ipak treba ustrajati u dojenju.
Istraživanje o dojenju provedeno je na Sveučilištu Helsinki, a rezultiralo je otkrićem da bebe koje su dojene najmanje šest mjeseci u probavnom sustavu imaju manje bakterija otpornih na antibiotike od beba koje su dojene kraći period ili uopće nisu te imaju veći broj korisnih bakterija.
Znanstvenici su analizirali gene majki i njihovih beba starih do osam mjeseci, a u istraživanju je sudjelovalo 16-ero majki i njihovih beba. Ova studija je dokazala kako majčino mlijeko jača otpornost dobrih bakterija na antibiotike u bebinim crijevima.
Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe
Majčino mlijeko sadrži i šećere koji blagotvorno djeluju na bebina crijeva tako što hrane crijevne bakterije kao što je bifidobakterija - koristan probiotik. Ključ dobrog imuniteta krije u našim crijevima, a poznato je da majčino mlijeko jača imunitet djeteta te vidimo da je jedno s drugim povezano.
Majčino je mlijeko najlakše probavljivo, sadrži sve proteine, vitamine i minerale potrebne za zdravi razvoj djetetovog organizma, a osim toga sadrži i tvari koje potpomažu apsorpciju i ukupni metabolizam.
Pročitajte još:
- Dojenje ubrzava razvoj mozga kod nedonoščadi
- Mogu li neke namirnice povećati proizvodnju majčinog mlijeka?
- Prehrana dojilja: što jesti, a što izbjegavati dok dojite?
- Otkrivena velika prednost dojenja za mamino srce - čak i desetljeće kasnije
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!