Jeste li si obećali da će vam 2024. biti godina u kojoj ćete biti zdravi i izgubiti višak kilograma? U posljednjem tjednu u siječnju većina obično odustaje od svojih novogodišnjih odluka.
Kako bismo bili najzdravije verzije sebe, svi bismo se trebali usredotočiti na zdravu prehranu. Odabir hrane bogate kalcijem u vašim dvadesetima može zaštititi vaše kosti, dok proteini postaju važniji u kasnijem životu.
Nutricionistica Anna Mapson objašnjava: "Bez obzira na godine, trebate jesti dobre izvore vlakana, proteina i puno voća i povrća. Ali ono što je na vašem tanjuru, trebalo bi se mijenjati i prilagođavati kako starite, kako biste bili zdravi do srednje dobi i kasnije. "
Anna je predložila najzdraviju prehranu za svako desetljeće života.
Djeca
Mrkva ima visok sadržaj beta-karotena, antioksidanta koji pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv kašlja i prehlada u školskom razdoblju. Također je i dobar izvor vlakana koja potiču redovito pražnjenje crijeva.
Trešnje su vrlo dobre za zdravlje crijeva i imunitet.
Djeca bi trebala jesti što je moguće više različitih namirnica kako bi mogla dobiti ključne hranjive tvari za rast i razvoj. Težite raznolikosti namirnica.
Tinejdžeri
Jabuke je lako ponijeti u školu ili na fakultet. Dobar su izvor pektina, koji pomaže korisnim crijevnim bakterijama i također osigurava kvercetin za imunitet.
Krumpir je dobar izvor vlakana, a bijeli krumpir može biti hranjiv. Samo izbjegavajte prženje.
Izbjegavajte krekere od riže jer imaju najmanje hranjivih tvari te su ograničeni vlaknima i proteinima. Puno su bolja opcija žitarice od cjelovitog zrna.
20-godišnjaci
Kako vam se još uvijek izgrađuje gustoća kostiju, namirnice poput sira i mlijeka su bogate kalcijem. Trebali biste imati dvije porcije dnevno mliječnih proizvoda. Vegani mogu dobiti kalcij putem zelenog lisnatog povrća, kao i orašastih plodova i sjemenki.
Orasi sadrže antioksidante koji sprječavaju kronične upale koje mogu dovesti do bolesti. Oni također hrane crijevne bakterije koje proizvode butirat, masnu kiselinu koju je dobra za zdravlje crijeva.
Mnogi u dvadesetima odsele od kuće, počnu raditi i zarađivati pa im vrijeme obroka postaje neuravnoteženo, a kao rezultat toga, ljudi ove dobi često se oslanjaju na hranu za van i brzu hranu. Ograničite odlaske u McDonald's i pokušajte se hraniti zdravo s tri obroka dnevno.
30-godišnjaci
Pokušajte jesti što više namirnica biljnog podrijetla kao što je slanutak. Možete povećati unos mahunarki poput leće, graha i slanutka, koji su bogati vlaknima, imaju malo kalorija i sadrže proteine.
Masna riba poput lososa i skuše može pomoći u sprječavanju rizika od artritisa i bolesti srca te smanjiti visoki krvni tlak zahvaljujući visokim razinama omega-3 masnih kiselina. Također se pokazalo da poboljšava raspoloženje i smanjuje upalu u mozgu, smanjujući rizik od depresije.
Ograničite hranu s visokim udjelom soli, poput slanine i šunke. Visoki krvni tlak je kronično stanje i iako možda nećete primijetiti učinke dok ne navršite 50 godina, oštećenje često počinje u vašim tridesetima.
40-godišnjaci
S visokim udjelom željeza i magnezija, lisnato povrće poput špinata i kelja može pomoći u povećanju razine energije za zaposlenike srednjih godina.
Određene namirnice poput tofua i slanutka mogu pomoći u ravnoteži hormona prije menopauze. Tofu je također dobar izvor proteina i može poboljšati zdravlje srca.
Jedna od četiriju žena ima nizak udio željeza u četrdesetima, a 15 posto muškaraca ne jede preporučenu dnevnu dozu. Nemasno crveno meso kao što je odrezak podići će razinu, kao i špinat.
Mnogi ljudi ove dobi jedu više zasićenih masti nego što im je potrebno. Preporučuje se da izbjegavate konzumiranje pljeskavica kako biste smanjili rizik od kroničnih srčanih bolesti kako starite. Trebate izbjegavati hamburgere, čips te pečenu i prerađenu hranu.
50-godišnjaci
Gustoća kostiju ponovno postaje važna kako starite ako želite smanjiti rizik od osteoporoze i padova. Konzumirajte jogurt, koji ima malo masnoće i visok sadržaj proteina i kalcija.
Ne samo da maline sadrže vlakna koja se mogu fermentirati, što je dobro za crijeva, već sadrže i puno antioksidanta koji štite srce i smanjuju rizik od raka.
Maslac je bogat zasićenim mastima, što može povećati rizik od visokog kolesterola, a time i srčanih problema. Ne morate ga potpuno ukloniti iz vaše prehrane, ali pokušajte tanko mazati na tost.
60-godišnjaci
Sada je vrijeme da počnete razmišljati o pamćenju i zdravlju mozga. Jaja sadrže kolin, koji je dobar za mozak jer pomaže u stvaranju važnih neurotransmitera. Također biste svaki tjedan trebali pojesti dvije porcije masne ribe poput sardina ili skuše.
Tamna čokolada sadrži antioksidante i magnezij koji potiču zdrav san i pomažu u snižavanju krvnog tlaka. Flavonoidi u tamnoj čokoladi također mogu povoljno utjecati na krvni tlak.
Vjerojatno ćete se kretati manje pa nećete tako lako sagorjeti kalorije od pića. Preporučuje se da izbjegavate alkohol što će vam pomoći kod pamćenja i kognitivnih funkcija te smanjiti opterećenje vaše jetre.
70-godišnjaci
Kako starimo često postajemo manje aktivni, što može dovesti do zatvora. Topiva vlakna koja se nalaze u zobenoj kaši pomoći će vam da imate redovitu stolicu. Tome će pridonijeti i mrkva.
Avokado je dobar za kožu jer sadrži visoku razinu vitamina E i mononezasićenih masti, koje također pomažu zdravlju srca. Također su dobar izvor kalija, koji je vitalan za dobar krvni tlak.
Kako starimo, mnogi ljudi imaju problema sa spavanjem pa smanjenje čaja i kave može pomoći u izbjegavanju prekida sna. Kava može djelovati i do šest sati pa vam čak i popodnevni čaj ili kava mogu smetati da zaspite, piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: Nakon Bjelovara, psokupljuje prehrana i u drugim školama u Hrvatskoj