Obratite pažnju / 7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Rano otkrivanje je ključno, a ovo je sedam simptoma koje trebate imati na umu

9.1.2018.
11:30
Thinkstock
VOYO logo

Kada je uhvaćen rano, šanse za preživljavanje raka debelog crijeva su prilično dobre - oko 90 posto ljudi s lokaliziranim rakom (što znači da se nije proširio) preživjet će najmanje pet godina.

Kad se rak proširi na udaljene organe, stopa izlječenja ovisi o tome koje se terapije korište i koliko je opseg raka. U nekim slučajevima, petogodišnja stopa preživljavanja može biti oko 20 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Zbog toga je rano otkrivanje ključno, osobito kod mladih ljudi, budući da se standardne kolonoskopske pretrage ne počinju prije 50. godine. Evo sedam simptoma koje treba imati na umu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Krv u stolici

Ovo je najčešći simptom, i onaj koji bi trebao najviše privući vašu pažnju. U slučaju raka debelog crijeva, do krvi može doći zbog toga što prolaz stolice podere tumor, uzrokujući da krvari. Ako je tumor u gornjem dijelu debelog crijeva, krv će vjerojatno biti u stolici.

Svijetla crvena krv koja se pojavljuje na vašem toaletnom papiru, kao nekoliko kapi, često nije znak raka debelog crijeva. Uzrok su najčešće hemoroidi. No, ako je krv tamnije boje i nije svježa, može biti znak raka. U svakom slučaju, posjetite liječnika ako priomijetite krv u stolici ili na toaltnom papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Bol u trbuhu

Polipi i tumori utječu na vašu probavu - stvarajući više upala u debelom crijevu - tako da možete primijetiti promjene poput bržeg osjećaja 'punoće' ili da se vaša crijeva nisu u potpunosti ispraznila, nakon što ste obavili nuždu.

Oni također mogu uzrokovati blokade koji zaustavljaju prolazak plinova i krutih tvari, što uzrokuje da vaše debelo crijevo bude u grču. Ta bol u trbuhu je simptom koji se pojavljuje u oko 1 od 3 bolesnika s rakom debelog crijeva, a može biti praćeno mučninom i povraćanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Noćno znojenje

Plahte natopljene znojem kao kad imate gripu, također može biti simptom raka - ne samo debelog crijeva, nego i leukemije i limfoma, kao i drugih vrsta rakove. To se vidi u oko 10 do 25 posto pacijenata s metastaziranom bolešću, a može se povezati s malim perforacijama u tumoru ili s razvojem apscesa jetre.

To je ono što se naziva "sistemski simptom" umjesto lokaliziranog, poput grčeva trbuha ili promjena stolice. Noćno znojenje može se pojaviti jer vaš imunološki sustav pokušava boriti protiv raka, osobito ako vaše stanje uzrokuje groznicu. Tijelo se tada pretjerano znoji kako bi se 'ohladilo'. Ako imate samo noćno znojenje, vjerojatno nije rak karcinoma debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Rijetka ili 'tanja' stolica

Promjena oblika mogla bi biti znak problema u vašem debelom crijevu. Ako primijetite 'stanjivanje', to može biti uzrokovano polipom ili tumorom koji blokira dio debelog crijeva. Promjene u boji trebale bi također upaliti alarm, pogotovo ako vam je stolica izgleda tamnija. To može biti znak krvi ili drugih promjena.

5. Zatvor

Iako je 'tanka' stolica najčešći simptom promjena u crijevima kod pacijenata s karcinomom debelog crijeva, također se može pojaviti i zatvor. Do zatvora većinom dolazi zbog nedostatka tekućine ili vlakana u prehrani, a može biti i nuspojava nekih lijekova. Zatvor može uzrokovati da se osjećate napuhnuti ili općenito loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu vremena, to se rješava promjenom prehrane Međutim, konstipacija koja dugo traje, trebala bi privući vašu pažnju.

6.  Iznenadni gubitak težine

Brzo, neobjašnjeno mršavljenje - kada ne pokušavate smršavjeti - može biti potencijalni simptom gotovo svakog raka, i rak raka debelog crijeva nije iznimka.
To može biti uzrokovano slabijim apetitom, ili može biti blokada koja sprječava ispravno probavljanje hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Umor

Kronični gubitak krvi može uzrokovati nedostatak željeza i anemiju. Kao rezultat toga, cijelo vrijeme možete osjećati umor, a to se može pogoršati i ako imate slabiji apetit.
Svatko se osjeća iscrpljen u nekom trenutku zbog stresa, bolesti i drugih čimbenika, dodaje, ali kad je umor uporan i neobjašnjiv, treba ga istražiti.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo