Unos ribe
Većina ljudi misli da Japanci bazu svakog jela vide u riži. No, zapravo je upravo riba gotovo najzastupljenija namirnica. Zdravstvene prednosti unosa ribe dobro su poznate.
(FOTO: Thinkstock)
Svježa, dimljena, pečena riba prepuna je omega 3 masnih kiselina, štiti od nastanka raka i sadrži obilje vitamina A. Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, ali i usporava starenje stanica u mozgu.
Raznolikost proteina
Većina se nas fokusira najviše na unos mesa kao glavni izvor proteina. Uglavnom je kao zdravi protein navedena piletina. Međutim, Japanci unose široku lepezu namirnica koje njihova tijela obogaćuju proteinima.
(FOTO: Pixabay)
Njihova tradicionalna dijeta uključuje unos proteina iz biljnih namirnica poput tofua te iz jaja, soje, ribe, leguma i mesa.
Što više zelenila
Svi znamo da je povrće temelj zdrave prehrane, ali Japanci to slijede kao zlatno pravilo. Pripremaju povrće na sve moguće načine i tako izbjegavaju zasićenje i dosadu.
(FOTO: Pixabay)
Japanci jedu otprilike 5 puta više povrća od ostatka svijeta, a na meniju odnosno u jelima se često nađu brokula, kelj, kupus, alge, prokulice itd. Ovisno o jelu, povrće se priprema kuhanjem, parenjem ili na tavi uz malo ulja i začina.
Nema straha od riže
Zapadanjaci zaziru od bijele riže. Iako je volimo, većina je smatra nezdravom i često je mičemo iz prehrane kad želimo izgubiti kilograme. Najčešći je argument da je bijela riža siromašna nutrijentima.
(FOTO: Thinkstock)
Međutim, nije rijetko da se bijeloj riži dodaje željezo, vitamini B, folna kiselina i ostali vrijedni nutrijenti. Osim toga, upravo je bijela riža dobra za probavni sustav.
Završite obrok zelenim čajem
Zeleni je čaj sve popularnija opcija u cijelom svijetu, ali stanovnici Azije još uvijek prednjače. Neke vrste zelenog čaja imaju više kofeina od kave ili crnog čaja, ali napitak je bomba antioksidanata.
(FOTO: Pixabay)
Upravo zeleni čaj snižava kolesterol i krvni tlak, povezan je s manjim rizikom od moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava, čisti tijelo i uklanja toksine, daje energiju i štiti od razvoja raka.