Slanutak
Slanutak je bogat proteinima, vlaknima, antioksidansima i mineralima. Niskokaloričan je i potiče probavu te pomaže kod nadutosti. Možete se pripremiti na salatu, kao varivo, a od slanutka se radi i ukusni namaz humus.
(FOTO: Thinkstock)
Bundeva
Bundeva ima više vlakana od quinoe, a kalija od banane. Ukoliko želite skinuti kilograme ovo je namirnica koja bi se često trebala nalaziti na tanjuru. Bundevu možete peći u pećnici ili od nje napraviti ukusnu, gustu juhu.
(FOTO: Thinkstock)
Grašak
Šalica graška sadrži 8 grama proteina i ključne nutrijente koji pomažu kod nadutosti. Grašak obiluje vitaminom C, magnezijem, kalijem i željezom. Mladi grašak izuzetno je ukusan, no i kada mu nije sezona možete u njemu uživati jer je dostupan smrznuti.
uzgoj graška u vrtu
(FOTO: Pixabay)
Riba
Tuna, losos i sardine odličan su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje čine da se dugo osjećamo sitima. Najbolje je na jelovniku ih kombinirati s povrćem.
(FOTO: Thinkstock)
Krumpir
Iako je dugo bio na crnoj listi, krumpir se vraća na jelovnike na velika vrata. Obiluje kalijem koji pomaže kod nadutosti te željezom, vitaminom B6 i vitaminom C. Krumpir je visokokvalitetni škrob koji će nas dugo držati sitima. Nemojte ga pržiti u dubokom ulju, nego ga pecite u pećnici ili kuhajte.
(FOTO: Pexels)
Sjemenke
Sjemenke suncokreta ili bundeve odlična su grickalica - obiluju cinkom koji jača imunitet te biljnim proteinima i vlaknima koji sprječavaju da brzo ogladnimo. Uvijek sa sobom nosite vrećicu sjemenki pa gricnite kad postane kritično.
(FOTO: Pixabay)
Fermenitrane namirnice
Kiseli kupus, brojno drugo ukiseljeno povrće, miso juha i jogurt sadrže probiotike koji su dobri za crijeva - čuvaju njihovo zdravlje, pomažu probavu i sprječavaju napuhnutost. Osim što dobro djeluje na probavni trakt, fermentirana hrana jača imunitet i tako čuva zdravlje. Ustvari, imunitet uvelike ovisi o zdravlju crijeva. Jedite fermentiranu hranu svakodnevno.
(FOTO: Pixabay)
Zobena kaša
Probiotici su korisne bakterije koje pomažu rad crijeva, a prebiotici hrane probiotike. Zobena kaša sadrži prebiotike. Osim toga zob obiluje vlaknima te ima jako malo kalorija i masti. Zobena kaša odličan je izbor za doručak.
(FOTO: Thinkstock)
Orašasti plodovi
Bademi, orasi, lješnjaci i ostali orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Osobe koje kao međuobrok grickaju orašaste plodove imaju manje abdominalne masnoće.
(FOTO: Thinkstock)
Bobičasto voće
Borovnice, jagode, kupine, maline, ribiz pune su vlakana te obiluju antioksidansima i sadrže manje šećera od ostalog voća. Uvrstite bobičasto voće u svakodnevnu prehranu jer će vam pomoći kontrolirati glad.
(FOTO: Pixabay)